Evenimentul Zilei > Economie > Veste bună pentru români! Începe Rabla pentru electrocasnice. Cum poți obține un voucher de 500 de lei
Veste bună pentru români! Începe Rabla pentru electrocasnice. Cum poți obține un voucher de 500 de lei

Veste bună pentru români! Începe Rabla pentru electrocasnice. Cum poți obține un voucher de 500 de lei

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor lansează marți, 15 decembrie, Programul Rabla pentru Electrocasnice dedicat persoanelor fizice, care la această ediție aduce noutăți de bun augur.

Începând cu ora 12.00, toți cei interesați se pot înscrie în Programul Rabla pentru Electrocasnice, în aplicația informatică disponibilă pe site-ul instituției care gestionează acest program, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro și la secțiunea programului: electrocasnice.afm.ro.

Buget dublu față de 2018

Anul acesta, datorită interesului mare manifestat de români, programul are alocat un buget de 40 de milioane de lei, dublu față de bugetul de acum doi ani.

„Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunțul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice și scrise din partea publicului-, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puțin 100.000 de români, cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric”, a declarat ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Toți cei interesați se pot înscrie marți, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obține voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid și sigur. Aplicația va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește, a mai precizat oficialul.

Ce aparate pot achiziționa românii?

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, astfel:

  • 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 de lei pentru laptopuri;
  • 300 de lei pentru tablete.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, în maxim 15 zile, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit, anunță Administrația Fondului pentru Mediu.