Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri depozitarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech la temperaturi de congelator, mai mari decât cele autorizate până acum. Este o decizie care va facilita distribuţia acestuia, relatează AFP.

Flacoanele de ser vor fi ținute la temperaturi de -25 și -15 °C, timp de două săptămâni

EMA a specificat într-un comunicat că ”a emis un aviz pozitiv pentru a permite transportul şi stocarea flacoanelor cu acest vaccin la temperaturi cuprinse între -25 şi -15 °C (adică temperatura standard din congelatoarele farmaceutice) pentru o perioadă unică de două săptămâni”.

“Aceasta este o alternativă la depozitarea pe termen lung a flacoanelor la o temperatură cuprinsă între -90 şi -60 ° C în congelatoare speciale”, a mai adăugat agenţia care controlează regimul medicamentelor în Europa. ”Acest lucru ar trebui să faciliteze desfăşurarea şi distribuţia rapidă a vaccinului în UE, prin reducerea necesităţii unor condiţii de depozitare frigorifică la temperaturi foarte scăzute pe tot parcursul lanţului de aprovizionare”, a explicat EMA.

EMA urmează astfel paşii Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite. Instituția americană a autorizat, în luna februarie. depozitarea la temperatura congelatorului a vaccinului produs de Pfizer/BioNTech.

De la lansarea sa pe piaţă, eficacitatea ridicată, dovedită de studii, a vaccinului Pfizer a fost diminuată de dificultatea depozitării şi transportării flacoanelor de ser. Mai precis, din cauza necesităţii de a asigura condiţii de depozitare a acestora la temperaturi extrem de scăzute.

Studiu: O doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

Un studiu britanic dat publicității vineri arată că o doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva virusului COVID-19. Răspunsul imun pe care îl generează este similar cu cel provocat de infecţie. Poate asigura totodată protecţie împotriva variantelor de virus pentru persoanele care l-au contractat anterior, informează Reuters. Studiul derulat universităţile Sheffield şi Oxford a constatat că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.