Evenimentul Zilei > Social > Veste bună despre vaccinul Pfizer. Va putea fi păstrat în congelator
Veste bună despre vaccinul Pfizer. Va putea fi păstrat în congelator

Veste bună despre vaccinul Pfizer. Va putea fi păstrat în congelator

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat aprobarea de noi măsuri în cazul depozitării vaccinului Pfizer, care vor facilita distribuția acestuia.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vineri depozitarea vaccinului împotriva COVID-19 produs de Pfizer/BioNTech la temperaturi de congelator, mai mari decât cele autorizate până acum. Este o decizie care va facilita distribuţia acestuia, relatează AFP.

Flacoanele de ser vor fi ținute la temperaturi de -25 și -15 °C, timp de două săptămâni

EMA a specificat într-un comunicat că ”a emis un aviz pozitiv pentru a permite transportul şi stocarea flacoanelor cu acest vaccin la temperaturi cuprinse între -25 şi -15 °C (adică temperatura standard din congelatoarele farmaceutice) pentru o perioadă unică de două săptămâni”.

„Aceasta este o alternativă la depozitarea pe termen lung a flacoanelor la o temperatură cuprinsă între -90 şi -60 ° C în congelatoare speciale”, a mai adăugat agenţia care controlează regimul medicamentelor în Europa. ”Acest lucru ar trebui să faciliteze desfăşurarea şi distribuţia rapidă a vaccinului în UE, prin reducerea necesităţii unor condiţii de depozitare frigorifică la temperaturi foarte scăzute pe tot parcursul lanţului de aprovizionare”, a explicat EMA.

EMA urmează astfel paşii Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din Statele Unite. Instituția americană a autorizat, în luna februarie. depozitarea la temperatura congelatorului a vaccinului produs de Pfizer/BioNTech.

De la lansarea sa pe piaţă, eficacitatea ridicată, dovedită de studii, a vaccinului Pfizer a fost diminuată de dificultatea depozitării şi transportării flacoanelor de ser. Mai precis, din cauza necesităţii de a asigura condiţii de depozitare a acestora la temperaturi extrem de scăzute.

Studiu: O doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva COVID-19

Un studiu britanic dat publicității vineri arată că o doză de vaccin Pfizer oferă un răspuns imun puternic împotriva virusului COVID-19. Răspunsul imun pe care îl generează este similar cu cel provocat de infecţie. Poate asigura totodată protecţie împotriva variantelor de virus pentru persoanele care l-au contractat anterior, informează Reuters. Studiul derulat universităţile Sheffield şi Oxford a constatat că 99% dintre persoane generează răspunsuri imune puternice după o doză de vaccin Pfizer-BioNTech.