Vecinii unguri ne-o iau înainte. Cooperare pentru vaccinul rusesc
- Mihnea Talau
- 5 noiembrie 2020, 22:18
În baza unui acord încheiat joi între ministrul maghiar de externe şi ministrul rus al sănătăţii, Ungaria va începe să primească provizii de vaccin rusesc pentru noul coronavirus pentru testare clinică în luna decembrie.
Peter Szijjarto, şeful diplomaţiei ungare, susţine că i-a telefonat lui Mihail Muraşko, a cărui ţară „face paşi uriaşi spre dezvoltarea şi producerea unui vaccin”.
Odată ce testele clinice sunt încheiate, Ungaria şi Rusia vor coopera în obţinerea unei licenţe pentru vaccinul rus, a declarat Szijjarto, precizând că responsabilii de la vârful sistemelor de sănătate din cele două ţări vor discuta chestiunea vineri.
Szijjarto, care este în carantină la domiciliu după ce a fost testat pozitiv la coronavirus, susţine că a avut simptome uşoare de COVID-19.
Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat şi a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19, dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleia din Moscova în colaborare cu Ministerul rus al Apărării. În Rusia, înregistrarea de către autorităţi este o etapă prealabilă fazei finale a studiilor clinice. Denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial din istoria omenirii, construit de fosta Uniune Sovietică, vaccinul rusesc a fost primit cu scepticism în restul lumii, mai ales pentru că nu atinsese faza finală a testelor clinice în momentul anunțului.
Rusia se laudă cu vaccinul său
De atunci și până în prezent, mai mulți reprezentanţi ai elitei politice ruse au anunţat că s-au vaccinat, iar preşedintele Vladimir Putin a citat exemplul uneia dintre fiicele sale. Guvernul de la Moscova speră să distribuie masiv în ţară acest vaccin în lunile următoare. La începutul lunii octombrie, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia a înregistrat şi cel de-al doilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva noului coronavirus.
Vaccinul a fost obiectul multor critici internaţionale deoarece aprobarea sa pentru producere a fost dată înaintea încheierii unor teste importante.
Rusia a transmis Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o cerere de precalificare pentru primul său vaccin împotriva noului coronavirus, Sputnik V.
Autoritățile ruse au precizat că Rusia este una dintre primele țări din lume care a solicitat la OMS precalificarea vaccinului pe care l-a dezvoltat împotriva noului coronavirus.