Vasile Bănescu vorbește despre birourile tapetate strident cu icoane: Spații ale imposturii

Vasile Bănescu vorbește despre birourile tapetate strident cu icoane: Spații ale imposturii Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR. Sursa: Arhiva EvZ

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, exprimă critici față de obiceiul unor persoane de a așeza multe icoane în birouri, menționând că acestea sunt niște „iconostase improvizate în spații ale imposturii”.

Referindu-se la multiplele icoane puse de unii în birouri, Vasile Bănescu a adus în discuție o credință înlocuitoare în puterea magică de protecție a sacrului, sub umbrela căreia se permite profanarea în mod liber.

Vasile Bănescu critică birourile „tapetate strident cu icoane”

„Birouri tapetate strident cu icoane. Iconostase improvizate ostentativ în spații ale imposturii, uneltirii, mimării credinței contrazise flagrant de fapte.

„Credința” surogat în efectul magic protector al sacrului la umbra căruia se poate profana în voie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Credința” idolatră și absurdă că forma atrage automat fondul, că formalismul are legătură cu creștinismul, că apucătura e tradiție dinamică și Ortodoxia ieftin ortodoxism mustind de populism”, scrie purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Vasile Bănescu mai afirmă că singura legătură cu „cele nevăzute” constă în a deveni nevăzut la momentul potrivit. Desigur, consideră el, credința, creștinismul și viața însele se găsesc în altă sferă.

„Partea cea bună” pe care ar trebui să o alegem, în cunoștință de cauză, toți”, a mai scris Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, într-o postare pe Facebook.

Câte icoane trebuie să aibă credincioșii în casă

Cei mai mulți dintre credincioși aleg să aibă în locuință icoane, însă cei mai mulți exagerează cu numărul lor. Deși preoții spun că nu există un număr corect sau greșit de icoane pe care să-l avem acasă, există alte reguli, legate de amplasarea lor.

Preoții spun că ar fi bine să avem cel puțin o icoană în casă.

Potrivit preotului Constantin Coman, este recomandat să nu așezăm alte obiecte pe peretele cu icoana. Cu alte cuvinte, acest perete ar trebui să fie dedicat exclusiv icoanei.

Credincioși, icoane

Icoane. Sursa foto: Maria Kunz | Dreamstime.com

Această practică ajută credincioșii să se concentreze asupra rugăciunii fără a fi distrași de alte lucruri, contribuind la crearea unui moment special dedicat spiritualității.

Unde trebuie să pui icoanele

Clericii subliniază necesitatea plasării icoanelor întotdeauna spre răsărit. Această direcționare este considerată deosebit de semnificativă, deoarece lumina emană de la răsărit, simbolizând astfel prezența divină.

Lumina reprezintă semnul lui Dumnezeu, al binelui și al acțiunilor bune desfășurate în timpul zilei. Pe când apusul și întunericul sunt asociate cu răul și acțiunile rele desfășurate în timpul nopții.