Evenimentul Zilei > Social > Vărul lui Coldea și mogulul pro DNA. Cum a semnat Wang Yan, PERICOL PENTRU SIGURANȚA NAȚIONALĂ, cu compania Cupru Min. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE!
Vărul lui Coldea și mogulul pro DNA. Cum a semnat Wang Yan, PERICOL PENTRU SIGURANȚA NAȚIONALĂ, cu compania Cupru Min. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE!

Vărul lui Coldea și mogulul pro DNA. Cum a semnat Wang Yan, PERICOL PENTRU SIGURANȚA NAȚIONALĂ, cu compania Cupru Min. DEZVĂLUIRI EXPLOZIVE!

Wang Yan, omul de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în iunie 2013, la solicitarea SRI, pe motive ce ţin de securitatea naţională, a ajuns prima oară la sediul Cupru Min pe 25 noiembrie 2016. La aceea vreme la Cuprumin director economic era Eugen Coldea, prezentat de presă drept vărul fostului șef operativ al SRI, Florian Coldea. Potrivit informațiilor, prima vizită a fost în noiembrie 2016, fără aprobare de la Compartimentul pentru Informații Clasificate din cadrul Ministerului Economiei, așa cum era necesar. Compartimentul este o stuctură care se află în directa subordine a Ministrului Economiei.

 „Ne-am pomenit cu ei la ușă”, spune Nicolae Turdean, fost director general al companiei, referindu-se la o delegație chineză din care făcea parte și Wang Yan. De atunci, Wang Yan a făcut mai multe vizite la Cupru Min, reprezentând cel puțin trei companii străine, și cu aprobări din partea departamentului de securitate din Ministerul Economiei, dar și fără aprobări, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Un an mai târziu, în octombrie 2017, a ajuns să semneze cu societatea Cupru Min un contract de cumpărare a întregii producții de concentrat de cupru, beneficiarul fiind Merlion Resources Holding Limited.

La aceea vreme la Cuprumin director economic era Eugen Coldea, prezentat de presă drept vărul fostului șef operativ al SRI, Florian Coldea. În afacere apare patronul Adevărul și Prima TV, Cristian Burci, mogulul pro DNA, potrivit informațiilor flux24.ro.

Numele lui Wang Yan  apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție

Numele lui Wang Yang  apare și în investigația lui Cătălin Tolontan privind o rețea de prostituție care în 2005 exploata minore, fiind invocate inclusiv fimări cu polițiști români care făceau  sex. În 2009 DIICOT a închis un caz disjuns, fără ca Wang Yan sau ofițerii români din acest dosar să fie trimiși în instanță.

Wang Yan era denumit în stenogramele DIICOT „Senatorul”.

În 1999, Wang Yan a primit cetățenia română sub numele de Alexandru Ioan.  SRI a cerut în 2012 retragerea cetățeniei lui „Alexandru Ioan, pe numele anterior Wang Yan, în temeiul articolului 32 alin (1) din Legea nr. 21/1991, care prevede retragerea cetățeniei pentru <Persoana care este cunoscută ca având legături cu grupări teroriste sau le-a sprijinit, sub orice formă, ori a săvârșit alte fapte care pun în pericol siguranța națională>”.

În 2013, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie dispune retragerea cetățeniei.  În 2017, însă, Wang Yan revine la București, în calitate de cetățean chinez, locuind în prezent în București, și câstigă licitația organizată de societatea strategică Cupru Min prin Merlion Resources, un trader din Hong Kong pe care îl reprezintă.

Ce este Cupru Min și pe cine are ca unic acționar

Cupru Min este o societate comercială ce are ca acționar unic statul român, prin Ministerul Economiei. Cupru Min deține 60% din rezervele de cupru ale țării.

Totul începe în noiembrie 2016, când Wang Yan și o delegație a grupului Mercuria Energy Trading LTD, care deține Merlion Resources, s-au întâlnit cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, la sediul instituției. Mai exact, pe 23 noiembrie 2016. S-au întâlnit cu reprezentanți ai Departamentului pentru Investiții Străine „pentru a discuta despre posibilitatea parteneriatului Româno- Chinez în dezvoltarea durabilă a zonelor industriale”, potrivit unui document obținut de HotNews.ro.

Cine a semnat și ce detalii apar în mailul transmis de Dan Belcea

Aceste detalii apar într-un mail transmis de Dan Belcea, director general al companiei Celeran Ventures, către Nicolae Turdean, director general al Cupru Min. Din mail reiese că Celeran Ventures, companie controlată de Cristian Burci, urma să intermedieze o vizită a chinezilor la Cupru Min. „Vă rog să aveți amabilitatea de a primi delegația companiei Mercuria Group, precum și să le facilitați o vizită în zona de extracție în ziua de vineri, 25.11.2016”. Mail-ul fusese trimis pe data de 23.11.2016.

Ce s-a întâmplat mai departe? Contactat de HotNews.ro, Dan Belcea a spus că Celeran a încercat să asiste grupul Mercuria cu programarea unei vizite la Cupru Min, însă propunerea a fost refuzată de directorul general Nicolae Turdean. „După această primă vizită în Romania, cei de la Mercuria nu au mai fost interesați de o colaborare cu Celeran”, a precizat Dan Belcea.

Potrivit informațiilor, într-adevăr,  Nicolae Turdean i-a refuzat pe cei de la Celeran, însă aceasta nu înseamnă că vizita nu a avut loc chiar pe 25.11.2016. Turdean le-a răspuns celor de la Celeran, pe 25 noiembrie, că nu poate accepta vizita deoarece „anunțul a fost in timp scurt si nu avem posibilitatea sa obținem aprobarile necesare”.

Un document publicat de stiripesurse.ro arată că vizita a avut loc, totuși, pe 25 noiembrie 2016. Documentul reprezintă o notă privind „discuțiile desfășurate de reprezentanții firmei Mercuria la sediul CupruMin SA în data de 25.11.2016”. Nota, semnată și de Nicolae Turdean, arată că „În data de 25.11.2016, la ora 12, a sosit o delegație din China, pentru a vizita obiectivul Roșia Poieni. Această delegație a fost formată din domnii Li Ping On- Director Executiv al Mercuria Group, Stephen Chui, asistent manager Director Executiv al Mercuria Group și Hu Xiaojun, reprezentantul din România al acestui grup. Grupul a fost însoțit de domnul Wang Yan-Președintele Camerei de Comerț a Chinei din România”.

Cine i-a permis accesul în Cupru Min lui Wang Yang

În notă se precizează că Turdean le-a prezentat societatea pe planșe. Chinezii au cerut și o vizită în obiectiv, „solicitare care nu a putut fi satisfăcută în lipsa aprobărilor necesare”. Vezi aici mai multe.

Potrivit unor documente obținute de HotNews.ro, cei patru au semnat angajamente de confidențialitate prin care au declarat că au luat cunoștință de dispozițiile legale cu privire la protecția informațiilor clasificate și că se angajează să păstreze cu strictețe secretul de stat și de serviciu.

„Ne-am pomenit cu ei la ușă”, a spus Turdean, contactat de HotNews.ro. Aici apare o contradicție. Tot acesta a spus pentru jurnaliștii de la GSP că prima oară când i-a primit a fost în primăvara lui 2017, nu în noiembrie 2016. Oricum, nici atunci nu aveau aprobare de la Ministerul Economiei.

„Prin primăvara lui 2017 ne-am trezit cu o delegație în curte la Cupru Min, la Abrud. Erau însoțiți de o doamnă de la Ambasada Chinei. Nu aveau voie. (…) Din politețe, era și doamna de la ambasadă, vă dați seama, i-am poftit în birou la o cafea. Dar atât. Nu au văzut halele, exploatarea, nimic. Și i-am rugat să ia aprobare de la minister. (…)Cred că în perioada vizitelor acelea, că au fost prima, când nu i-am primit, și apoi a doua, prin vară, când au venit cu aprobare, miniștri erau domnii Tudose și Fifor”, a spus Turdean pentru jurnaliștii de la GSP.