Cazurile de vărsat de vânt, cea mai contagioasă boală a copilăriei, s-au înmulţit. O parte dintre bolnavii ajunşi în spitale au fost adulţi.
Numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de varicelă este în creştere în această perioadă, un număr surprinzător de mare de cazuri înregistrându-se la adulţi, avertizează medicii.
Deşi nu vorbesc de o epidemie de vărsat de vânt, medicii apreciază că aceasta poate veni dacă în următoarele săptămâni tendinţa de înmulţire a cazurilor de îmbolnăviri se menţine. Totuşi, transmiterea varicelei ar putea fi stopată odată cu terminarea anului şcolar, când copiii vor intra în vacanţă, spun medicii. În primele trei luni din anul 2008, în toată ţara s-au înregistrat în jur de 16.000 de cazuri de varicelă. De fapt, numărul real este mult mai mare, însă în multe cazuri atât adulţii, cât şi copiii se tratează acasă, apreciază specialiştii. Cazuri mai multe la schimbarea de anotimp Medicii estimează că numărul persoanelor bolnave de varicelă a crescut cu 5% în ultimele săptămâni. „La schimbarea de anotimp, apar mai multe cazuri de varicelă. Este cea mai contagioasă afecţiune pediatrică. Este suficient să o ia un copil de la bloc, că automat toţi ceilalţi copii nevaccinaţi de pe acelaşi palier o iau şi ei“, apreciază doctorul Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ din Bucureşti.
În comparaţie cu anii trecuţi, medicii au înregistrat în această perioadă un număr mai mare de adulţi care s-au îmbolnăvit de „vărsat de vânt“, cum mai este cunoscută boala. „La noi au fost internaţi de la începutul anului 112 bolnavi de varicelă, dintre care 44 adulţi, care nu făcuseră boala în copilărie“, spune medicul Monica Luminos, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Virusul se ia uşor în spaţii închise
Faţă de copii, care fac forme mai uşoare de varicelă, adulţii riscă să facă forme mai grave.
„Adulţii suportă mai greu, evoluţia este cu febră mare şi stare generală mai proastă şi erupţii severe. La copii există, în general, o protecţie mai bună, ei nu sunt alergici la tot felul de factori. La adulţi apare şi componenta alergică“, subliniază doctorul Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti. O formă gravă mai fac, indiferent de vârstă, şi persoanele cu imunitatea scăzută, cele cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, atrag atenţia doctorii. În special aceste persoane ar trebui să evite spaţiile aglomerate, prost ventilate.
„Virusul varicelei se ia foarte uşor prin aer. Îl iei mai degrabă în hipermarketuri sau în mijloacele de transport decât în parcuri. Cu cât o cameră este mai prost ventilată, cu atât este mai rău“, comentează medicul pediatru Alexis-Virgil Cochino, de la IOMC „Alfred Rusescu“.
16.000 de bolnavi de varicelă au fost înregistraţi oficial în primele trei luni din 2008 RISCURI Pneumonia, una dintre complicaţii
Adrian are doar 5 ani şi o săptămână a stat izolat într-un salon de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Varicela s-a complicat cu o pneumonie uşoară, aşa cum se întâmplă în foarte multe cazuri. Pentru că boala este extrem de contagioasă de la primele simptome până când crustele de pe bubiţe cad, băiatul a primit recomandare din partea doctorului să stea izolat timp de două-trei săptămâni. „L-am luat de la grădiniţă acum o săptămână, cu febră mare. Se simţea rău şi zicea că îi e sete. În 15 minute, cât am ajuns la spital, febra a ajuns la 40 de grade C. A doua zi dimineaţa îi apăruseră bubiţe roşii pe el, ca mai târziu, în zi, să i se transforme în băşicuţe cu lichid“, povesteşte mama copilului semnele care au dus-o de urgenţă la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală.
SIMPTOME Cum se manifestă varicela La început, bolnavul are simptome asemănătoare unei răceli: dureri de cap, febră, scurgeri nazale, strănut, stare generală proastă. Apoi, pe corp apar pete roşii mici, care se transformă, în câteva ore, în băşicuţe pline cu lichid transparent la început şi opac ulterior. Vaccinul care poate preveni apariţia varicelei nu este cuprins în schema obligatorie de imunizare, care se face gratuit de medicii de familie. În farmacii se găseşte însă vaccinul împotriva bolii şi costă în jur de 100 de lei. Cei care au făcut vărsat de vânt în copilă rie sunt protejaţi toată viaţă.