Varianta Delta pune în pericol omenirea. Analizele făcute de oamenii de știință provoacă o undă de șoc la nivel global
- Daniel Teodoreanu
- 26 iunie 2021, 11:01
Autorităţile sanitare din toată lumea, reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi numeroşi cercetători de pe mapamond şi-au manifestat îngrijorarea despre modul în care evoluează tulpina Delta a noului coronavirus chinezesc, iar unele dintre cele mai mari temeri sunt legate de contagiozitatea crescută şi de faptul că ocoleşte imunitatea celor care au avut Covid-19 anterior.
Se pare că Delta ocoleşte imunitatea conferită de o infecție anterioară. Experții avertizează că în mai multe ţări, campaniile de imunizare se desfăşoară contracronometru în tentativa de a stăpâni noua tulpină de Sars-Cov-2 care stăpânește lumea-
Varianta Delta este extrem de contagioasă şi a provocat o creștere a noilor cazuri de COVID-19, chiar și în țările cu rate ridicate de vaccinare. La nivel global, pandemia de coronavirus încetinește, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat cel mai scăzut număr de cazuri noi şi decese atribuite coronavirusului.
Delta nu lasă alte soluţii. Adio, relaxare!
Totuşi, îngrijorările despre noua tulpină cresc şi au generat noi restricții în țările care anterior reușiseră să-și controleze pandemiile. „La nivel global, există în prezent o mulțime de îngrijorări cu privire la varianta Delta și OMS este îngrijorată din această cauză.
Delta este cea mai transmisibilă dintre variantele identificate până acum. A fost identificată în cel puțin 85 de țări și se răspândește rapid printre populațiile nevaccinate. Deoarece unele țări ușurează măsurile sociale și de sănătate publică, începem să vedem creșteri ale transmisiei în jurul lumii”, a declarat vineri șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
În principal din cauza Delta, cazurile noi de Covid-19 sunt în creștere în Rusia, Australia, Israel și în mai multe zone din Africa. Alte țări se tem că ar putea fi următoarele pe listă. Varianta Delta a SARS-CoV-2 a fost detectată pentru prima dată în India, în jurul lunii aprilie. În Europa, Delta a câștigat inițial un punct de sprijin în Marea Britanie, unde a depășit rapid preocupările legate de tulpina Alpha și acum reprezintă 95% dintre toate cazurile secvențiate din Anglia.
Contagiozitatea tulpinii Delta în Marea Britanie
Se crede că Delta este cu aproximativ 40% până la 60% mai contagioasă decât Alpha, mai contagioasă decât tulpina responsabilă pentru primul val de COVID-19. Modelul a fost repetat în Statele Unite săptămâna trecută. Aici, 35% dintre testele pozitive care au fost secvențiate au fost identificate ca varianta Delta. Asta arată o creștere de 10% de la 5 iunie până în prezent.
Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) a estimat că Delta ar putea reprezenta 70% dintre noile infecții din UE până la începutul lunii august și 90% până la sfârșitul acelei luni. În acest context, presa americană a cerut o accelerare a vaccinărilor în SUA. Deşi mai multe studii au arătat că vaccinurile sunt ușor mai puțin eficiente împotriva Delta, serurile sunt încă extrem de eficiente după a doua doză.
Datele recente ale Guvernului Marii Britanii arată că imunizarea completă poate oferi aproximativ 96% protecție împotriva spitalizării și 79% protecție împotriva infecției simptomatice prin varianta Delta. Cu toate acestea, protecția după o singură doză este mult mai slabă (35%).
Delta creşte procentul celor care trebuie să fie vaccinaţi
Delta este atât de contagioasă încât experții spun că mai mult de 80% din populație ar trebui să primească vaccinuri pentru a o stăpâni. Este o țintă provocatoare chiar și pentru țările cu programe semnificative de vaccinare. În Africa, OMS estimează că doar 1% din populație este complet vaccinată. Este cel mai mic raport al vaccinaţilor la nivel global.
Edros a spus că a existat o „tendință îngrijorătoare în Africa, care devine atât de periculoasă”. Varianta Delta a fost raportată în 14 țări africane, iar cele mai multe cazuri noi de Covid-19 au fost înregistrate în Republica Democrată Congo și în Uganda. OMS a transmis vineri că „dozele de vaccin care circulă prin schema Covax către țările mai sărace s-au epuizat”. Tedros a subliniat că „lumea eșuează” cu lipsa accesului la vaccinuri, ceea ce provoacă o pandemie cu două căi, „Doar daţi-ne vaccinurile”, a fost apelul şefului OMS către ţările care au stocuri importante.
O altă complicație este că Delta pare să ocolească în mare măsură imunitatea care ar putea fi conferită de o infecție anterioară. Concluzia îi aparţine reputatului cercetător Samuel Alizon, director de cercetare al Centrului Național Francez de Cercetări Științifice (CNRS) şi repartizat recent la laboratorul MIVEGEC din Montpellier.
Atenţie la ce spune Samuel Alizon
Alizon se ocpuă de ecologie evolutivă, adică de modelarea bolilor infecțioase. Cercetările sale se concentrează în special pe virusurile umane (HPV, HIV, HCV, SARS-CoV-2). „Nu ne mai putem baza pe imunitatea naturală”, a spus el pentru AFP. Astfel, cu un număr mare de tineri care rămân nevaccinați, ar putea fi necesare reintroducerea unor măsuri dure pentru a opri răspândirii chiar și în țările în care au avut vaccinări pe scară largă.
În Europa, ECDC a avertizat că orice relaxare suplimentară a măsurilor de izolare poate duce la o creștere a cazurilor noi în rândul grupelor de vârstă. Unele țări precum Israelul și Australia au anunțat deja revenirea la anumite restricții. Israelul a reintrodus vineri obligativitatea purtării măştii de protecţie în afara locuinţelor. „Scopul nostru este să-i punem capăt. Să luăm o găleată de apă și să o turnăm pe foc când focul este încă mic”, a spus prim-ministrul israelian Naftali Bennett, conform timesofisrael.com.