Valeriu Gheorghiță: Un caz confirmat de tulpină Delta poate genera alte șapte cazuri de infectare

Valeriu Gheorghiță: Un caz confirmat de tulpină Delta poate genera alte șapte cazuri de infectare sursă: arhivă EvZ

Pe teritoriul României sunt prezente mai multe mutații ale coronavirusului. Tulpina Delta însă, pare a fi cea mai periculoasă dintre ele, anunță medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță aduce noi detalii despre mutația Delta a COVID-19. În România, la momentul actual, au fost înregistrate patru mutații ale coronavirusului, însă Delta este cea mai periculoasă dintre ele, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Tulpina Delta poate genera șapte cazuri secundare de infectare

Medicul a vorbit despre pericolul la care sunt expuși românii, în cazul răspândirii mutației Delta, care este mult mai periculoasă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.

"În cazul tulpinii britanice, un caz genera patru cazuri secundare. În cazul tulpinii Delta, un caz poate genera șapte cazuri de infectare", a explicat Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe Google News

O primă victimă a tulpinii periculoase Delta a fost înregistrată în România. Este vorba despre femeie în vârstă de 72 de ani. Pacienta a fost internată în Spitalul Județean din Pitești și nu era imunizată împotriva noului coronavirus, potrivit ultimelor informații. Valeriu Gheorghiță spune că, în cazul de față, nu au existat infectări secundare.

"Din datele rezultate din ancheta epidemiologică, nu există cazuri secundare confirmate, cu referire la pacienta din Argeș care a decedat. Știm însă, că tot în Argeș, o femeie se află internată la Terapie Intensivă tot infectată cu Delta", a spus medicul.

În România sunt șapte centre care raportează tulpini secvențiate. "Sunt cazuri care apar la persoane vaccinate, se aleg și aleatoriu, câte 25 de cazuri/județ care se transmit spre secvențiere". Ancheta epidemiologică, izolarea contacților și supravegherea pacienților nu se schimbă cu nimic în cazul tulpinii Delta față de celelalte mutații, potrivit medicului militar.

"Toate patru mutații sunt prezente pe România. Tulpina Delta - astăzi, sunt 44 de cazuri, raportate la 20 iunie - va înregistra o creștere ușoară", a anunțat Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Interesul pentru vaccinare scade

Coordonatorul campaniei de vaccinare a confirmat că interesul pentru vaccinare scade în România, însă Valeriu Gheorghiță consideră că acest lucru este doar temporar. "În ultima perioadă am observat o scădere a perioadelor care se adresează pentru vaccinare. Vorbim de o medie de circa 10.000 de persoane care se vaccinează cu doza 1 în ultima perioadă. Noi considerăm că, foarte probabil, este vorba despre o perioadă temporară de înregistrare a acestei scăderi și ne așteptăm ca în perioada următoare, numărul celor care vor fi vaccinați să fie în creștere", s-a exprimat coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Nu este vorba despre o țintă de vaccinare în acest moment, avem rezultate foarte bune, vorbim despre o rată de incidență de 0,07 la mie la nivel național, acest lucru este foarte bun. Vorbim despre aproximativ un sfert de populație eligibilă care a primit cel puțin o doză de vaccin, dar majoritatea sunt cu schemă de vaccinare completă.

Populația României este extrem de eterogenă, în mod deosebit vorbim de peste 50% populație în mediul rural, unde rata de expunere este semnificativ mai redusă decât în mediul urban. Dacă ne uităm la rata de acoperire a vaccinării în mediul urban, este de două ori mai mare decât media națională, ceea ce a făcut posibilă această evoluție favorabilă", a declarat Valeriu Gheorghiță.