Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărilor

Un profesor universitar a murit

UE, sub presiunea pentru ritmul lent al campaniilor de vaccinare, a semnat șase contracte cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19: trei sunt autorizate, dar au întâmpinat întârzieri semnificative în producție.

Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărior. Comisia Europeană, care negociază în numele celor 27, a precomandat în total aproximativ 2,2 miliarde de doze. Depinde de state să finalizeze comenzile și să trimită dozele.

Vaccinul duo-ului germano-american BioNTech/Pfizer a fost, la sfârșitul lunii decembrie, primul aprobat de autoritatea de reglementare europeană.

Urmat, la 6 ianuarie de cel american de la Moderna. Apoi, de cel anglo-suedez AstraZeneca, la 29 ianuarie.

Aceste trei vaccinuri necesită două injecții și, prin urmare, două doze per persoană.

La 1 februarie, UE primise 18,5 milioane de doze, inclusiv 17,6 milioane de la BioNTech-Pfizer și 854.000 de doze de la Moderna.

Vaccinurile în UE, volumuri comandate și calendarul livrărior. Blocul comunitar a semnat șase contracte cu producătorii de vaccinuri anti-COVID-19

Împreună, cei 27 au administrat în medie 2,4 doze la 100 de persoane, cu diferențe semnificative între țări, scrie AFP.

 BioNTech-Pfizer: 600 de milioane de doze precomandate

Un prim contract semnat în toamnă prevedea livrarea a 200 de milioane de doze înainte de septembrie 2021. Apoi 100 de milioane mai târziu.

Un al doilea contract semnat pe 8 ianuarie acoperă 300 de milioane de doze suplimentare - livrările începând din al doilea trimestru.

Acest lucru se datorează înființării în februarie a unei noi unități de producție a BioNTech din Marburg (Germania). Consolidând uzina belgiană din Puurs - unde a fost înregistrată o încetinire la sfârșitul lunii ianuarie.

BioNTech și Pfizer au confirmat, luni,  că vor putea livra până la 75 de milioane de doze suplimentare către UE în al doilea trimestru.

 Moderna: 160 de milioane de doze

Statele membre au raportat în ianuarie întârzieri semnificative în livrarea vaccinurilor Moderna, produse în Elveția.

Dar, ca și în cazul BioNTech-Pfizer, aceste termene de producție au fost respectate conform Bruxelles-ului. Săptămâna trecută au fost livrate 4 milioane de doze, din care 3,5 de BioNTech-Pfizer și 500.000 de doze de Moderna.

AstraZeneca: până la 400 de milioane de doze

Laboratorul a anunțat pe 22 ianuarie o problemă de „randament” pe site-ul său belgian Seneffe. Precizând, conform UE, că ar putea să-i livreze în primul trimestru doar 31 de milioane de doze, din aproximativ 120 de milioane promise inițial.

Or, o altă fabrică din Olanda și două din Regatul Unit urmau să furnizeze pentru cele 27 de țări UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat duminică că AstraZeneca va livra în final 40 de milioane de doze în total în primul trimestru - încă mult sub volumele așteptate.

Vaccinul AstraZeneca este mai ușor de produs și mai convenabil de transportat. Deoarece nu necesită temperaturile de îngheț necesare pentru cele de la Pfizer-BioNTech și Moderna.

Implementarea sa în UE ar începe în a doua săptămână a lunii februarie.

Vaccinuri încă neautorizate

UE a semnat, de asemenea, contracte cu duo-ul franco-britanic Sanofi-GSK (până la 300 de milioane de doze), germanii de la CureVac (până la 405 milioane de doze) și americanii Johnson & Johnson (până la 400 de milioane) doze).

Potrivit Comisiei, aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson ar putea fi administrate până la sfârșitul lunii septembrie dacă sunt autorizate.

Executivul european a încheiat, de asemenea, discuții preliminare cu compania americană Novavax (100 de milioane de doze) și cea franco-austriacă Valneva (până la 60 de milioane de doze)

Prețurile vaccinurilor

Prețurile negociate de Comisie, care rămân strict confidențiale, au fost dezvăluite din greșeală la mijlocul lunii decembrie, pe Twitter. De către secretarul de stat belgian responsabil de buget: prețul pe doză variază de la 1,78 euro pentru AstraZeneca, la 18 dolari (sau 14,70 euro) pentru Moderna, și la 12 euro pentru Pfizer-BioNTech.

Costul dozelor AstraZeneca vândute către UE a fost estimat de laborator la 870 milioane de euro.

O informație înnegrită cu o bandă, dar încă lizibilă, în contractul postat online, vineri, de către Comisia Europeană.