Pe fondul unor sfaturi contradictorii cu privire la ce trebuie făcut cu dozele de la AstraZeneca s-a decis ca acestea să fie arse în plină campanie de vaccinare.  Deși se spune că dozele erau expirate, acesta nu a fost singurul motiv pentru care autoritățile au luat această măsură.

Întrebările care se pun sunt: Unde au fost arse dozele de vaccin expirate și de ce au decis reprezentanții autorităților să le distrugă în acest mod? Pentru că Malawi a ars 20.000 de doze AstraZeneca fără să se ştie cu adevărat motivul.

Ministrul Sănătății Khumbize Kandodo Chiponda a pus doar câteva flacoane cu doze într-un incinerator pentru a le distruge. Totul s-a întâmplat la spitalul central Kamuzu din Lilongwe.

Ea a spus că arderea vaccinurilor va crește încrederea publicului că toate vaccinurile utilizate sunt bune

Autoritățile din Malawi au precizat că au distrus prin ardere 19.610 doze expirate de vaccin AstraZeneca. Se pare că încrederea oamenilor din Malawi în vaccinurile anti-Covid-19 a scăzut semnificativ în ultima perioadă, ceea ce a făcut ca mulți dintre ei să amâne vaccinarea împotriva noului coronavirus, prezentând astfel un risc ridicat de a se infecta cu noul coronavirus.

Doctorul Charles Mwansambo a precizat că în momentul în care oamenii au aflat că există doze de vaccin AstraZeneca expirate, mulți dintre ei au refuzat să se mai vaccineze împotriva coronavirusului, de teamă că ar putea primi o astfel de doză.

Pentru a-i convinge pe oameni că aceste doze expirate nu vor mai fi administrate, dar și că vaccinarea nu le poate pune în pericol viața, autoritățile din Malawi au decis să ardă aproape 20,000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Curios: Vaccinurile arse au fost un rest de 102.000 de doze care au ajuns în Malawi, cu doar 18 zile până la expirarea

”Când s-a răspândit vestea că aveam vaccinuri expirate, am observat că oamenii nu mai veneau în clinici să fie imunizați. Dacă nu distrugem dozele, oamenii vor crede că folosim vaccinuri expirate în centrele noastre, și dacă nu se vaccinează se vor îmbolnăvi.”, a spus doctorul Charles Mwansambo.

La scurt timp după ce acest lucru a fost făcut public, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că este regretabil că oamenii refuză să se vaccineze și că se ajunge în punctul în care este nevoie ca dozele să fie distruse.

OMS a recomandat ca dozele expirate să fie colectate și apoi să fie distruse în siguranță, astfel încât să nu fie pusă în pericol sănătatea niciunei persoane.

”Deși distrugerea vaccinurilor este regretabilă, OMS recomandă ca dozele expirate să fie îndepărtate din lanțul de distribuție și distruse în siguranță.”, au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), potrivit abcnews.