Vaccinarea împotriva Covid-19. A treia doză de vaccin produce de 10 ori mai mulți anticorpi decât a doua, susțin experții israelieni

Vaccinarea împotriva Covid-19. A treia doză de vaccin produce de 10 ori mai mulți anticorpi decât a doua, susțin experții israelieni

Un studiu serologic realizat la spitalul Sheba din Ramat Gan de experții israelieni arată că că cea de a treia doză poate oferi o protecție mult mai durabilă decât se credea anterior.

Experții israelieni au constatat că nivelurile de anticorpi din organism după administrarea unei a treia doze de vaccin COVID-19 au fost de zece ori mai mari decât cele detectate după a doua doză.

Israelul se pregătește și pentru a patra doză

Rezultatele preliminare, observate în rândul personalului vaccinat de la Centrul Medical Sheba din Ramat Gan, lângă Tel Aviv, au stârnit optimismul , a anunțat marți radiodifuzorul israelian Kan.

Studiul a comparat nivelurile de anticorpi la o săptămână după ce a treia doză de vaccin COVID-19 a fost administrată personalului său cu nivelurile înregistrate la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze. Conducerea spitalului a declarat, însă, jurnaliștilor că tratează rezultatele cu precauție și că va continua să observe nivelurile de anticorpi în următoarele luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Israelul - prima țară care a oferit în mod oficial a treia doză - și-a început campania de rapel COVID pe 1 august, inițial pentru cei cu vârsta peste 60 de ani. Apoi a scăzut treptat vârsta de eligibilitate, extinzând-o în cele din urmă la toți cei peste 12 ani care au primit a doua doză acum cel puțin cinci luni.

Profesorul Salman Zarka, responsabilul cu gestionarea pandemiei în Israel, vorbește deja de o a patra dozî. "Având în vedere că virusul este aici și va continua să fie aici, trebuie să ne pregătim și pentru a patra injecție", a spus Zarka pentru Kan pe 4 septembrie. El nu a specificat când ar putea fi administrate în cele din urmă al patrulea vaccin.

A patra doză ar putea fi administrată după șase luni

Ministerul israelian al Sănătății a anunțat, la începutul acestei luni, că „Green Pass” - un document care permite intrarea în anumite adunări și locuri publice pentru cei care sunt vaccinați sau s-au recuperat de la coronavirus - va expira la șase luni după ce titularul a primit a doua sau a treia doză, sugerând că o a patra doză poate fi administrată în șase luni.

Cu toate acestea, nivelul crescut de anticorpi observat în noile date de la Sheba ar putea însemna că a patra doză ar trebui administrată după o perioadă mai lungă de timp, susșțin jurnaliștii de la Kan.

La începutul acestei săptămâni, 18 oameni de știință de vârf și doi oficiali care au ieșit din FDA au susținut că nu se impune acum ca populația să primească a treia doză.

Raportul, publicat în revista medicală The Lancet, a concluzionat că, și în condițiile în care varianta Delta este hiper-infecțioasă, „dozele de rapel pentru populație nu sunt adecvate în acest stadiu al pandemiei”.

OMS cere ca prioritatea să fie vaccinarea țărilor sărace

Și Organizația Mondială a Sănătății a cerut un moratoriu în ce privește a treia doză de vaccin, dar din alte motive.

"Nu voi rămâne tăcut atunci când companiile și țările care controlează aprovizionarea globală cu vaccinuri consideră că săracii lumii ar trebui să fie mulțumiți cu resturile pe care le primesc", a declarat jurnaliștilor șeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vorbind de la sediul OMS din Geneva, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut țărilor bogate și producătorilor de vaccinuri să acorde prioritate vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății și populațiilor vulnerabile din țările mai sărace și nu rapelurilor din țările bogate.

„Nu vrem să vedem utilizarea pe scară largă a rapelurilor pentru persoanele sănătoase care sunt complet vaccinate”, a declarat șeful OMS, potrivit Times of Israel.