Vaccinarea împotriva coronavirusului este obligatorie pentru cetățenii peste 18 ani în Tadjikistan. Autorităţile din fosta republică sovietică Tadjikistan au decretat sâmbătă vaccinarea obligatorie anticoronavirus pentru toate persoanele de peste 18 ani.

„Vaccinarea împotriva coronavirusului este obligatorie pentru cetățenii cu vârsta peste 18 ani”, a spus grupul de lucru, adăugând că cetățenii ar trebui să rezerve o întâlnire cu medicul de familie sau cu clinica locală pentru a primi vaccinul gratuit.

Grupul de lucru a recomandat ca cei care vin în Tadjikistan din străinătate să fie testați pentru coronavirus și să se autoizoleze timp de zece zile, indiferent de rezultatele testului.

Până în prezent, vaccinarea a fost opțională în țară

Potrivit Ministerului Sănătății și Protecției Sociale din Tadjikistan, peste 280.000 de persoane au fost vaccinate în țară începând cu 2 iulie 2021

Autorităţile din ţara din Asia Centrală, cu 9,3 milioane de locuitori şi unde campania naţională de vaccinare pentru persoanele care au împlinit 18 ani a început la 25 iunie, au subliniat că vaccinul este gratuit. În Tadjikistan sunt folosite în prezent două vaccinuri anticoronavirus: AstraZeneca şi CoronaVac.

Potrivit cifrelor oficiale, Tadjikistanul a înregistrat 13.548 de cazuri confirmate de coronavirus şi 92 de decese asociate bolii.

Nici la Moscova lucrurile nu stau prea bine

În urmă cu două săptămâni, autoritățile locale din Moscova au ordonat tuturor celor care lucrează cu publicul să fie vaccinați împotriva Covid-19, aceea fiind la vremea respectivă una dintre cele mai dure decizii luate la nivel global în privința obligării angajaților de a se vaccina.

Un decret emis pe 16 iunie listează mai multe joburi – de la frizeri, comercianți și șoferi de taxi până la funcționari bancari, profesori și interpreți – pentru care vaccinarea va fi acum obligatorie. Viceprimarul Moscovei, Anastasia Rakova, a declarat că lista acoperă mai mult de 2 milioane de lucrători din capitala Rusiei.

Companiilor le-au fost acordate o lună pentru a se asigura că cel puțin 60% din personal se vaccinează cu prima doză, altfel sunt amendați sau activitatea le este suspendată.

Cel puțin o regiune provincială, Kuzbass din Siberia, a emis un ordin similar, care spune că “anumite categorii de cetățeni” vor trebui să se vaccineze, iar agențiile de stat și companiile trebuie să vaccineze 60% din personal până la mijlocul lunii iulie, relatează Tass.