Vaccinarea copiilor anti-COVID: 67% dintre părinți vor ca școlile să impună imunizare obligatorie. Încrederea în autorități a scăzut SONDAJ

Vaccinarea copiilor anti-COVID: 67% dintre părinți vor ca școlile să impună imunizare obligatorie. Încrederea în autorități a scăzut SONDAJsursă: EVZ

Majoritatea părinților sunt încă îngrijorați în ceea ce privește siguranța vaccinurilor anti-COVID-19 pentru minori. Potrivit unui sondaj realizat recent, aproximativ 3 din 10 adulți susțin că nu își vor vaccina copiii „cu siguranță”.

Vaccinarea împotriva bolii COVID-19 a încetinit în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, în ultimele luni de zile. Doar aproximativ jumătate dintre părinți spun că minorul lor, din această grupă de vârstă, a fost vaccinat cu cel puțin o doză. Există o schimbare la nivelul procentelor copiilor vaccinați, din acest punct de vedere, spune Kaiser Family Foundation, care a realizat, recent, un nou sondaj în rândul adulților pe această temă.

În rândul părinților copiilor mai mici, cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, aproximativ 29% spun că minorul a fost deja vaccinat sau că va fi vaccinat „imediat”. Dar o altă treime dintre părinții copiilor din această grupă de vârstă spun că vor să „aștepte și să vadă”, înainte de a-și vaccina copilul.

Doar circa 50% dintre părinți au încredere în siguranța vaccinurilor pentru copii

Cel mai recent sondaj KFF a fost realizat pe o perioadă de două săptămâni, la mijlocul lunii noiembrie, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de părinți cu copii cu vârste sub 18 ani. Sondajul a fost realizat înainte de detectarea variantei Omicron și nu a surprins modul în care această știre ar fi putut afecta opiniile.

Deși majoritatea părinților spun că îmbolnăvirea cu COVID-19 reprezintă un risc mai mare pentru copiii lor decât vaccinarea, este clar că sunt multe întrebări rămase fără răspuns. Doar aproximativ jumătate dintre părinți spun că sunt încrezători că vaccinurile COVID-19 sunt sigure pentru adolescenți și doar aproximativ 44% dintre părinți spun același lucru în cazul vaccinurilor administrate copiii mai mici, în comparație cu aproximativ două treimi (64%) care spun că vaccinul este sigur pentru adulți.

Motivul nevaccinării copiilor împotriva COVID-19: 1/6 adulți spun că au nevoie de mai multe informații

Aproximativ 6 din 10 părinți spun că nu au suficiente informații despre eficacitatea, efectele secundare sau siguranța vaccinurilor COVID-19 la copii. De fapt, mai mult de 1 din 6 părinți care nu și-au vaccinat încă copiii spun că nevoia de mai multe informații, teste și cercetări este principalul motiv pentru care nu și-au vaccinat încă copiii împotriva COVID-19, potrivit sondajului KFF.

Dr. Sean O'Leary, vicepreședintele comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie, a declarat că este obișnuit ca părinții să adopte o abordare precaută atunci când este vorba despre copiii lor. „În general, ceea ce am văzut de-a lungul anilor este că părinții tind să fie mai atenți cu copiii lor decât cu ei înșiși”, a declarat O'Leary. „Este unul dintre acele lucruri care precedă pandemia. Când îi întrebi pe părinți despre preocupările lor, siguranța este aproape întotdeauna pe primul loc, iar ei spun frecvent că nu au suficiente informații”, a mai explicat vicepreședintele comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie.

Încrederea părinților în CDC a scăzut la 57%. Pediatrii sunt cea mai credibilă sursă de informație

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA au împărtășit informații despre siguranța vaccinurilor COVID-19 pentru copii, inclusiv date care arată că efectele secundare grave sunt rare. Dar încrederea părinților în CDC a scăzut de la 66% în iulie la 57% în luna noiembrie, potrivit KFF.

Așa cum era de așteptat, pediatrii sunt cea mai de încredere sursă de informații pe tema vaccinării, peste trei sferturi dintre părinți spunând că au încredere „foarte mare” sau „destul de mare” în pediatrul sau furnizorul de servicii medicale al copilului lor. Cu toate acestea, mai puțin de 50% dintre părinți au declarat că au discutat cu pediatrul copilului lor despre vaccinurile anti-COVID-19, potrivit sondajului.

O'Leary spune că a „încurajat foarte mult furnizorii de asistență medicală primară să adopte o abordare proactivă” în comunicarea cu părinții cu privire la vaccinul anti-COVID-19. „Există cu siguranță o mulțime de informații care sunt împărtășite”, a spus vicepreședintele comitetului pentru boli infecțioase al Academiei Americane de Pediatrie, citat de CNN, dar chiar dacă pediatrii trimit informații în buletinele lor de știri prin e-mail și în mesajele text pentru a le reaminti copiilor să se vaccineze nu înseamnă că părinții vor citi întotdeauna aceste mesaje sau vor accesa link-urile.

O mare parte din absorbția lentă poate fi atribuită unor probleme de acces și nu de ezitare, a declarat O'Leary. Potrivit sondajului KFF, aproximativ 1 din 6 părinți a declarat că ar avea dificultăți în a se deplasa la un centru de vaccinare și 1 din 5 părinți a spus că nu ar putea să-și vaccineze copilul într-un loc în care au încredere. Acest lucru a fost valabil mai ales pentru părinții de culoare și hispanici, precum și pentru cei care trăiesc în gospodării cu venituri mici.

Diviziuni politice: 50% dintre părinții republicani refuză vaccinarea, în timp ce doar 7% dintre cei democrați adoptă aceeași poziție

Cu toate acestea, diviziunea politică largă cu privire la vaccinuri este consecventă în ceea ce privește atitudinea față de vaccinarea copiilor. Părinții care aveau mai puține șanse de a fi vaccinați ei înșiși erau, de asemenea, mai puțin dispuși să își vaccineze copiii, inclusiv în rândul părinților republicani.

Părinții republicani au fost mai predispuși decât părinții democrați să spună că „nu, cu siguranță nu” și-ar vaccina copiii împotriva COVID -19 (50% față de 7%) și au fost, de asemenea, mai predispuși decât părinții democrați să spună că nu au suficiente informații privind siguranța vaccinurilor la copii. De asemenea, majoritatea (61%) părinților republicani au declarat că vaccinul reprezintă un risc mai mare pentru copiii lor decât infectarea cu COVID-19.

67% dintre adulți vor ca școlile să impună vaccinarea obligatorie

Tot mai mulți părinți sunt pe aceeași lungime de undă atunci când vine vorba de obligativitatea vaccinării în școli. Două treimi (67%) dintre părinții cu copii de vârstă școlară spun că nu doresc ca școlile să impună elevilor eligibili să fie vaccinați împotriva COVID-19, potrivit sondajului KFF.

Marea majoritate a părinților republicani (92%) se opun unei cerințe de vaccinare a copiilor în școli, în timp ce doar puțin peste 50% dintre părinții care se identifică drept democrați (55%) au declarat că sunt în favoarea unui mandat de vaccinare pentru elevi. Dar sondajul a constatat, de asemenea, că este mai probabil ca minorii să fie vaccinați dacă acest lucru este încurajat de școala lor.

Aproximativ 50% dintre părinți au declarat că școala unde învăță copiii lor a furnizat informații despre vaccinare, iar 44% au declarat că instituțiile de învățământ i-a încurajat să își vaccineze copilul. Probabilitatea vaccinării copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani a crescut de circa trei ori, în condițiile în care școala a încurajat vaccinarea (28% față de 8%). O creștere în acest sens a fost raportată și în cazul adolescenților, cu procente crescânde de la 60% față de 42%.