Vacanță cu mașina în Turcia. Taxa obligatorie, la intrarea în țară

Vacanță cu mașina în Turcia. Taxa obligatorie, la intrarea în țarăSursa foto: Dreamstime

Turcia este una dintre destinațiile preferate ale românilor. În timp ce unii aleg să meargă cu avionul, fără bătăi prea mari de cap, alții aleg să meargă cu mașina personală. În cazul acestora din urmă, pentru a evita o amendă, este important să cunoască regulile de circulație, dar și ce taxe trebuie să plătească odată intrați în această țară.

Românii care au ales că călătorească cu mașina personală în Turcia trebuie să știe că regulile de circulație din această țară sunt diferite. Drumul spre această destinație este recomandat să fie parcurs pe timp de zi, pentru a vedea indicatoarele și a fi siguri că respecți regulile de circulație. Spre exemplu, diferit la turci față de legislația de la noi din țară este circulația în sensul giratoriu. Dacă în România cei intrați în sens au prioritate, în Turcia, trebuie acordată prioritatea de dreapta.

Persoanele care aleg să călătorească în Turcia cu mașina personală trebuie să țină cont de mai multe aspecte. În primul rând, înainte de a pleca la drum, trebuie să se asigure că au toate documentele necesare:

  • Pașaport obligatori pentru toți pasagerii din mașină
  • Permis de conducere valabil. Pentru o ședere mai lungă, este necesar permis de conducere internațional.
  • Talonul și actele mașinii, inclusiv cartea
  • Asigurare internațională, care să includă toate țările prin care traversați pentru a ajunge în Turcia.

În cazul în care călătoriți cu o mașină închiriată, trebuie să prezentați la vamă contractul de închiriere al vehiculului, care va fi tradus în limba turcă. La intrarea pe teritoriul turc, este obligatoriu completarea formularului PLF (n.n. – Passenger Locator Form). Prin acest document, autoritățile sanitare din mai multe țări pot urmări dacă turiștii sunt expuși unei boli infecțioase în timpul călătoriei cu mașina, trenul, autocarul sau vaporul.

Pe lângă documente, în mașină trebuie să se afle următoarele articole:

  • Triunghi de avertizare (obligatoriu în fiecare vehicul)
  • Extinctor (obligatoriu în fiecare vehicul)
  • Trusă de prim ajutor (obligatorie în fiecare vehicul).

Drumul spre Turcia. Care este cea mai bună variantă și ce taxe trebuie să plătești

Românii care merg cu mașina în Turcia pot ieși din țară pe la frontiera Giurgiu-Ruse, acolo unde vor achita o taxă de pod de 3 euro, pe un singur sens. Există, însă, și alte puncte de trecere la frontieră spre Bulgaria, dar asta depinde de zonele României din care plecați. Puteți trece pe la Negru Vodă-Kardam dacă plecați din Constanța sau pe la Calafat-Vidin, dacă veniți dinspre Craiova.

Cea mai bună rută pentru a călători în Turcia cu mașina este București – Giurgiu – Ruse – Veliko Târnovo – Gurkovo – Nova Zagora – Radnevo – Galabovo – Simionovgrad – Harmanli – Svilengrad – Kapitan Andreevo – Kapikule Edirne – Istanbul.

Românii care traversează Bulgaria, trebuie să plătească vigneta, care costă aproximativ 40 de lei pentru șapte zile. Dacă vacanța în Turcia durează mai mult de o săptămână, atunci pot plăti taxa pentru o lună. Vigneta poate fi achitată și online, cu ajutorul aplicației Buy eVignette.

Taxa care trebuie achitată la intrarea pe teritoriu turc

Turcia are un sistem de taxare diferit de celelalte țări din Uniunea Europeană. Acolo nu există vignetă, dar este implementat un alt sistem de taxare prin cardul HGS. Acest card este un autocolant care trebuie lipit cât mai aproape de marginea superioară a parbrizului. Cardul se poate cumpăra de la vamă, ghișeele poștale sau oficiile bancare. Costă în jur de 35 de lire, din care cardul propriu zis are valoarea de 5 lire, iar suma minima cu care poate fi încărcat este de 30 de lire.

Pe lângă acest autocolant, se oferă și un talon din carton care poate fi folosit pentru reîncărcarea lui. Se recomandă să achiziționați acest card imediat ce ajungeți în Turcia, dar se poate cumpăra și în termen de șapte zile de la trecerea prin dreptul punctelor de taxare. Șoferii care nu plătesc această taxă riscă amenzi de zece ori mai mari decât valoarea cardului HGS.

Cardul este valabil pentru majoritatea sistemelor de taxare de pe autostrăzi, însă în Turcia există și anumite drumuri sau poduri unde taxa de trecere se plătește separat.

Cele mai bune autostrăzi din Turcia sunt:

  • Edirne – Istanbul, cu o lungime de 229 kilometri
  • Istanbul – Ankara, cu o lungime de 407 kilometri
  • Izmir – Aydin, cu o lungime de 97 kilometri
  • Istanbul – Podul Bosfor, cu o lungime de 25 kilometri
  • Istanbul – Podul Fatih Sultan Mehmet, cu o lungime de 37 kilometri
  • Izmir – Cesme, cu o lungime de 79 kilometri
  • Adana – Sanliurfa, cu o lungime de 365 kilometri.

Reguli de circulație în Turcia și amenzile pe care le riscă șoferii

Orice dispozitiv de detectare a radarelor sau aparate antiradar este strict interzis în Turcia. Utilizarea acestor dispozitive este considerată contravenție, iar șoferii riscă amenzi destul de mari și confiscarea aparatului.

Șoferii pot fi amendați pentru depășirea vitezei legale. Limitele de viteză sunt de 50km/h în localitate, 90km/h în afara localității, 110km/h pe drumurile express și 120 km/h când circulați pe autostradă. Cei care depășesc limitele riscă să fie sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de euro.

Persoanele care nu poartă centura de siguranță sau care parchează neregulamentar riscă, de asemenea, amenzi destul de mari.

Dacă ai primit o amendă în Turcia, aceasta poate fi plătită pe loc sau la băncile desemnate de Ministerul Finanțelor, potrivit playtech.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News