Tradiții și superstiții de Moşii de vară. Ce nu e bine să faci în această zi

Tradiții și superstiții de Moşii de vară. Ce nu e bine să faci în această zi Sursa: Arhiva EVZ

Moșii de vară 2024. Sărbătoarea Moșii de vară nu are o dată fixă în fiecare an, ci este influențată de data în care se sărbătoresc Rusaliile. Anul acesta, Rusaliile 2024 vor fi pe data de 23 iunie, iar sărbătoarea Moșii de Vară 2024 se va prăznui pe 22 iunie.

Tradiții și superstiții de Moșii de vară

De Sâmbăta Morţilor se dă de pomană oamenilor nevoiași preparatele pe care membrii familiei le-au adus la biserică pentru sfinţire.După terminarea Sfintei Liturghii rudele celor care au murit merg în cimitir pentru a face curat sau aprinde lumânări pe morminte.

În ziua de Moşii de vară, femeile nu dau cu mătura prin gospodărie, pentru a nu ridica praful în ochii celor adormiţi. Pe 22 iunie, nu spală şi nu aruncă gunoiul din casă, ca să nu ajungă în mâncarea răposaţilor.

Nu este bine să te cerți de Moșii de vară

În unele zone ale ţării, la sate, se organizează hore, iar la oraș, bâlciuri și baluri. Tradiţia mai spune că este bine ca fiecare persoană să fie împăcată cu toată lumea şi să meargă la biserică cu inima curată. Pe 22 iunie nu este bine să ne certăm cu cei dragi.

Ne puteți urmări și pe Google News
Sâmbăta Morților.

Sursă: Diana Gradeva | Dreamstime.com

De Sâmbăta Morţilor, credincioşii care merg la biserică trebuie să se îmbrace în alb, iar femeile să aibă capul acoperit. Finii se duc la nași cu colaci, care intră în rândul colacilor ritualici pentru nuntă. Acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.

Rugăciune de Sâmbăta Morților

De Sâmbăta Morților, creștinii pot să rotească și o rugăciune puternică pentru liniștea celor morți, dar și pentru noroc și bunăstare.

rugăciune

Sursa foto: Pixabay

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”