Toate capcanele vacanței cu mașina în Turcia. Ce trebuie să știe românii care vor să își petreacă vacanța în această țară

Toate capcanele vacanței cu mașina în Turcia. Ce trebuie să știe românii care vor să își petreacă vacanța în această țară Sursa foto: Dreamstime

Persoanele care își doresc să meargă în vacanță în Turcia trebuie să se informeze foarte bine dacă aleg să plece cu mașina de acasă. Drumul poate fi mult mai costisitor și obositor dacă alegeți această variantă.

Românii care aleg să își petreacă vacanța de vară în Turcia și vor să plece cu mașina trebuie să se informeze foarte bine privind costurile pe care trebuie să le plătească. Drumul poate fi mult mai costisitor și obositor pentru cel care se află la volan. În primul rând, trebuie plătită taxa de pod Giurgiu-Ruse care costă 15 lei doar dus, iar la întoarcere taxa de pod Calafat-Vidi, care costă 27 de lei.

De asemenea, pentru a traversa Bulgaria ai nevoie de vinietă pe care o poți cumpăra și online, dar și fizic din anumite locații. Poți cumpăra vignetă pentru o săptămână, care costă 15 leva sau pentru o lună, care costă 30 de leva. Există posibilitatea de a cumpăra vinietă și pentru weekend, valabilă de vineri ora 12/00 și până duminică ora 23.59. Prețul acesteia este de 10 lei, iar toate vinietele pot fi cumpărate din vamă sau de la primul peco.

Când trebuie achiziționată vigneta

Ulterior, numărul de înmatriculare este înregistrat în sistemul de taxe de trecere din Bulgaria și nu mai ești nevoit să lipești un autocolant pe parbriz. Este important de precizat că persoanele care aleg să cumpere vinietă online trebuie să o facă de pe site-ul oficial. În caz contrar, riscă să plătească mai mult pentru că unele site-uri percep și comisioane.

Ne puteți urmări și pe Google News

Minsterul Afacerilor Externe informează că vinieta electronică trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În caz contrar, turiștii se expun riscului de a fi sancționați și vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentată pentru că au condus un segment de drum național fără să își achiziționeze o vinietă. Este important de precizat că un leva este echivalentul a 2,54 de lei, potrivit cursului BNR de luni, 5 iunie.

Cum poți să tranzitezi Bulgaria pentru a ajunge în Turcia

Bulgaria poate fi tranzitată pe mai multe rute în funcție de punctul vamal prin care turistul vrea să iasă din țară. În plus, traseul poate fi stabilit cu ajutorul aplicațiilor de navigare, unde trebuie să introduci adresa la care trebuie să ajungi și parametrii care te interesează, precum cel mai scurt drum, cel mai rapid traseu etc. Mulți turiști preferă următoarele rute:

  • Giurgiu-Ruse -Veliko Tarnovo -Gurkovo -Nova Zagora -Radnevo -Galabovo-Simionovgrad-Harmanli-Svilengrad- Kapitan Andreevo- Kapikule (336 km, aproximativ șase ore) pe această rută cel mai prost segment de drum este înainte de Nova Zagora (drum cu piatră cubică);
  • Giurgiu-Ruse- Razgrad-Târgoviște- Sliven-Yambol- Elhovo-Lesovo-Hamzabeyli (307 km);
  • Calafat-Vidin-Montana-Vrata-Mezdra-Botevgrad-Sofia-Kapitan Andreevo-Edirne (545 Km aproximativ șapte ore);

Persoanele care vin din zona Dobrogei și aleg traseul Negru Voda-Kardam-Varna- Burgas- Malko Tarnovo-Derekoy (313 km) trebuie să știe că infrastructura este redusă în această zonă, iar timpul de așteptare de la vamă o să fie mai lung. În plus, ruta este destul de aglomerată deoarece mulți turiști se îndreaptă către litoralul bulgăresc pe timpul verii. De asemenea, hărțile online sunt foarte importante deoarece multe îți arată date live despre trafic.

Care sunt condițiile de intrare în Turcia

Turiștii care aleg să meargă în Turcia nu mai au nevoie începând cu 1 iunie 2022 de certificatul care să ateste vaccinarea împotriva COVID-19, dovada trecerii prin boală sau testarea RT-PCR ori antigen la niciunul din punctele vamale de intrare în Turcia. De asemenea, turiștii nu mai sunt obligați nici să completeze formularul PLF când intră în această țară. Cetățenii români care au pașaport simplu sau pașaport temporar, cu o valabilitate de minimum 150 zile la momentul intrării in Turcia și cel puțin o filă goală, pot intra pe teritoriul acestei țări fără să mai plătească alte taxe.

În cazul în care alegi să călătorești cu o mașină care nu este proprietate personală, vei avea nevoie pe lângă documentele autoturismului și asigurarea internațională de tip carte verde, de un document care să ateste că proprietarul autoturismului îți oferă permisiunea de a folosi autovehiculul pe teritoriul Turciei.

De asemenea, documentul trebuie tradus de un traducător autorizat de Ministerul Justiției și care să fie înregistrat la Consulatul Turciei în România. Această prevedere este valabilă și în cazul celor care dețin un autoturism achiziționat în leasing. În cazul în care mașina este închiriată, trebuie prezentat și contractul de închiriere tradus în limba turcă, legalizat și apostilat. Există firme speciale care se ocupă de aceste lucruri, iar prețul cerut este de 200 de lei.

Taxele de drum din Turcia

Turiștii care vor circula pe autostradă vor fi nevoiți să plătească taxă care este diferită în funcție de distanța parcursă și de categoria din care face parte autoturismul. Taxa de pod peste Strâmtoarea Bosfor se plătește doar pentru sensul Europa-Asia, iar pentru celălalt sens trecerea este gratuită. În plus, pentru circulația pe autostrăzile care traversează marile orașe nu este percepută nicio taxă. Turiștii trebuie să știe că în Turcia nu se plătește vinietă. Pentru plata taxelor de drum este folosit sistemul automat de trecere HGS.

Autocolantul HGS poate fi lipit pe parbriz. Persoanele care nu își doresc să aibă un sticker pe geamul mașinii nu sunt obligați să îl pună deoarece numărul mașinii este scanat. Toți turiștii trebuie să se asigure că au bani în contul HGS. Este important de precizat că sticker-ul HGS nu este transferabil și folosit doar pentru un singur vehicul. Autocolantul HGS poate fi achizițioant de la orice oficiu poștal. În zilele de sâmbătă și duminică aceste oficii poștale sunt închise.

Este recomandat să cumperi un sticker HGS imediat cum intri în Turcia. Cei care intră pe la vama Kapikule pot să achiziționeze acest sticker imediat cum ajung în Turcia deoarece la doar doi kilometri distanță se află aparat electronic de unde poate fi cumpărat autocolantul HGS. În acest loc plata se face doar cash și vei avea nevoie de talonul mașinii, dar și de pașaportul titularului de talon.

Care sunt limitele de viteza din Turcia

Șoferii trebuie să respecte mai multe reguli de circulație. Viteza maximă în localitate este de 50km/h, iar în afara localității este de 90 km/h pentru autoturisme. În cazul vehiculelor care tractează o remorcă sau o rulotă, viteza maximă este de 70 km/h pe drumurile din afara orașelor. Pe drumurile expres viteza maximă legală este de 110 km/h pentru autoturisme, iar pe pe autostrăzi este de 120 km/h.

De asemenea, folosirea dispozitivelor de detectare a radarelor și a aparatelor antiradar este interzisă în Turcia, iar șoferii care sunt prinși cu aceste aparate sunt amendați. În plus, ei pot rămâne fără aceste dispozitive. În ceea ce privește prețurile combustibililor din Turcia, un litru de benzină costă 7,48 de lei, iar un litru de motorină în jur de 8,13 lei. Cursul BNR arată că o liră turcească este echivalentul a 0,22 lei.

Turiștii care și-au ales ca destinație de vacanță Istanbul și vor să se deplaseze cu transportul în comun trebuie să își achiziționeze Istanbulkart. Este vorba de un card pentru transportul în comun pe care îl vei încărca cu bani. În ceea ce privește cartelele de telefonie, ele pot fi cumpărate și din România. Cele mai ieftine sunt la Telekom, 12 euro, și vei avea 100 de minute sau SMS-uri internaționale, dar și un 1 GB de internet. Oferte similare au și Vodafone și Orange, pentru 15, respectiv 14 euro, potrivit Omiesiunadecalatorii.ro.