Ursula von der Leyen invită România să primească afgani. Comisia Europeană dă banii

Ursula von der Leyen invită România să primească afgani. Comisia Europeană dă banii Sursa: Arhiva EVZ

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a lansat sâmbătă un mesaj pentru toate statele europene statele membre care au participat la misiunile în Afganistan să primească o parte dintre refugiaţii afgani evacuaţi de la Kabul.

Ursula von der Leyen a completat că va fi asigurat sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru ţările membre care vor răspunde apelului. Declaraţiile preşedintei CE au fost lansate la finalul unei vizite în Spania, la centrul de primire pentru angajaţii afgani ai UE la Kabul.

„Fac apel la toate statele membre care au participat la misiunile în Afganistan, la europeni şi la ceilalţi, să acorde cote de primire suficiente pentru ca, în mod colectiv, să putem veni în ajutorul celor care au nevoie de protecţie.

Comisia Europeană este pregătită să prevadă mijloacele bugetare necesare pentru a sprijini statele membre ale UE care se vor oferi să ajute refugiaţi să se instaleze pe teritoriul lor”, a precizat Ursula von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu se ştie exact cine vrea refugiaţi afgani

În prezent nu se cunoaşte câte state membre au acceptat să primească refugiaţi afgani. De altfel, nu se cunoaşze nici dacă unele guverne au refuzat propunerea.

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au vizitat facilităţile puse la dispoziţia refugiaţilor în baza de lângă Madrid.

Acolo vor ajunge toţi afganii care lucrau la Kabul pentru instituţiile UE. Aici vor ajunge odată cu familiile, după care vor fi repartizaţi în diferite ţări pentru a-şi reface viaţa.

În acest context, Michel a fost de acord că imigraţia constituie „o chestiune foarte dificilă în Uniunea Europeană”. De asemenea, el a pledat pentru instituirea unor „migraţii regulate, ordonate”.

Danemarca şi ţările baltice, în prim-plan

Totodată, în conferinţa de presă susţinută la baza militară de la Torrejon de Ardoz (n.r. - situată la nord-est de Madrid), preşedinta CE s-a referit şi la comunicarea cu talibanii.

Şefa Comisiei Europene a precizat că deşi au existat „contacte operaţionale cu aceştia pe teren” pentru „a salva vieţi”, nu există „niciun dialog politic” cu această mişcare şi, prin urmare, „nicio recunoaştere a talibanilor”.

Mai mulţi afgani sosiţi în ultimele zile la centrul de la Torrejon de Ardoz, cu o capacitate de primire de 800 de persoane, au fost repartizaţi spre alte ţări, mai ales Danemarca şi unele state baltice.

Sanchez a dezvăluit că încă două avioane vor ajunge în Spania sâmbătă: unul la ora locală 18:00 şi celălalt la 21:00. În prima aeronavă vor fi angajaţi afgani ai UE şi familiile lor, iar în următorul, persoane care au lucrat pentru Spania, dar şi „câţiva americani”.

afgani prezenţi într-un spital american

Prezenţa militarilor români în Afganistan

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în Afganistan, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

România a participat cu trupe în Afganistan din 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat.

După ce Armata Română și-a încheiat misiunea în Afganistan, la Arcul de Triumf a fost organizată o paradă la care a fost prezent şi preşedintele Klaus Iohannis.