Urmează o nouă Fukushima? Cum vrea Japonia să scape de un munte de apă contaminată
- Andreea Vlad
- 16 octombrie 2020, 11:44
Guvernul Japoniei ar fi decis să arunce în mare peste un milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, accidentul nuclear din 2011 fiind considerat al doilea Cernobîl. Decizia naște însă controverse, atât din partea experților, a ecologiștilor, cât și în rândul țărilor vecine și al pescarilor locali.
Potrivit presei locale, lucrările vor începe cel mai devreme în 2022 și vor dura zeci de ani. O decizie oficială ar putea fi anunțată până la sfârșitul lunii, scrie agenția de știri Kyodo, punând astfel capăt unor dezbateri care au durat ani de zile, cu privire la găsirea unor soluții. Alternativele ar fi, potrivit experților, evaporarea apei sau construirea mai multor rezervoare de depozitare în alte locații.
Pescarii locali se tem însă că această acțiune le va distruge industria. Grupurile ecologiste se opun, de asemenea, acestei măsuri, în timp ce Coreea de Sud, care încă interzice importurile de fructe de mare din regiune, și-a exprimat în mod repetat îngrijorarea, susținând că deversarea apei reprezintă o „amenințare gravă” pentru mediul marin. Coreea de Sud i-a cerut în mod explicit ambasadei Japoniei, anul trecut, să explice cum va proceda în chestiunea apei contaminate de la Fukushima.
Apa contaminată este stocată în mai bine de o mie de rezervoare. Presiunea pentru luarea unei decizii cu privire la apa radioactivă a crescut pe măsură ce spațiul de stocare este tot mai limitat, operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), estimând că toate rezervoarele disponibile vor fi pline până în vara anului 2022.
Alchimie toxică
Zilnic, centrala nucleară avariată de la Fukushima produce o canitate enormă de apă contaminată. Asta în timp ce peste 1 milion de tone de apă se află deja stocate într-o veritabilă „pădure” de rezervoare pe platforma centralei. Procedurile de prelucrarea a apei presupun un sistem extrem de complex de tratare a deșeurilor.
Mai întâi, sistemul avansat de prelucrare a lichidelor îndepărtează substanțele radioactive din apă, dar nu are capacitatea de a filtra tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului pe care centralele nucleare îl diluează și îl aruncă împreună cu apa în ocean. Experții spun că tritiul este dăunător doar oamenilor, în doze foarte mari, însă Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că este posibilă diluarea apei contaminate filtrate cu apă de mare înainte de a fi aruncată în ocean.
Tepco, însărcinat cu operațiunea de curățire a amplasamentului industrial, pompează apă și „plimbă” aceste reziduuri din reactoare printr-un sistem masiv de filtrare construit în interiorul unei clădiri de dimensiunea unui hangar.
Prin tuburile megalitice de oțel inoxidabil ale sistemului de filtrare circulă particule de mărimea bobului de nisip, parte a unui procedeu de tratare a apelor numit schimb ionic. Iar nămolul toxic, rezultat ca produs secundar al întregului circuit, este apoi depozitat în niște containere uriașe, într-o altă zonă a platformei industriale.
40 de ani și 20 de miliarde de dolari
Decomisionarea centralei este o operațiune elaborată și extrem de costisitoare, care ar uma să dureze în jur de 40 de ani. Apa de la Fukushima Daiichi va fi diluată înainte de a fi eliberată în ocean astfel încât să fie de 40 de ori mai puțin concentrată, potrivit ziarului Yomiuri Shimbun.
Un grup de experti a recomandat guvernului japonez, la începutul anului, deversarea apei în ocean, în care văd una dintre cele mai “realiste opțiuni”. Potrivit experților, operațiunea de curățare a consecințelor nucleare ale dezastrului de la Fukushima se ridică la cifra de 20 de miliarde de dolari.
În replică, guvernul a anunțat că va susține proiectul Fukushima și dă asigurări pescarilor că le va oferi soluții alternative. Hiroshi Kishi, președintele unei federații naționale a cooperativelor de pescari, a exprimat opoziția acestora față de planurile oficialilor, urmând să aibă o întrevedere, săptămâna aceasta, cu ministrul Sănătății Katsunobu Kato.
La rândul său, ministrul Industriei Hiroshi Kajiyama a precizat că nu s-a luat încă nicio decizie, însă guvernul și-a propus să anunțe cât mai repede un plan.
“Decomisionarea centralei Fukushima Daiichi este o premisă majoră pentru restaurarea Fukushimei în urma dezastrului. Vom lua cât de curând o decizie pentru a preveni orice decalări ale procesului de decomisionare”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Un alt motiv de accelerare a procesului decizional ar fi și viitoarele Jocuri Olimpice, care se vor desfășura la Tokyo în 2021, după ce ediția de anul acesta a fost amânată din cauza pandemiei, opinează Al Jazzera. Mai ales că anumite competiții și evenimente olimpice vor avea loc la mai puțin de 60 de kilometri (35 de mile) de centrala devastată, operațiunea ar putea fi urgentată..
Până luna trecută, 1.23 de milioane de apă contaminată au fost stocate în 1.044 de rezervoare, iar cantitatea de deșeuri cu apă contaminată a crescut cu 170 de tone zilnic.
Al doilea Cernobîl
Centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost devastată de un cutremur și un tsunami gigantic care au lovit nordul Japoniei în martie 2011. Un total de 18.434 de persoane au pierit sau au dispărut în urma cutremurului cu magnitudinea 9 şi a tsunami-ului. Peste 3.600 de persoane, marea majoritate din Fukushima, au murit ca urmare directă a dezastrului, din cauza diferitelor boli sau pentru că s-au sinucis.
În prezent, accidentul de la Fukushima, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl din 1986, a lăsat în urma sa 73.000 de persoane strămutate. Chiar dacă guvernul nipon a ridicat ordinele de evacuare în unele zone în primăvara anului 2017, mulţi locuitori nu doresc să se întoarcă. De asemenea, zeci de plângeri au fost depuse împotriva autorităţilor şi a companiei Tepco.
Surse: The Guardian, Al Jazeera