Urmează o nouă minivacanță. Angajații care vor beneficia de cinci zile libere

Urmează o nouă minivacanță. Angajații care vor beneficia de cinci zile libere Minivacanță. Sursa foto: Arhiva EVZ

Bugetarii vor avea cinci zile libere în intervalul 1-5 iunie 2023. Această perioadă se suprapune peste Sărbătoarea de Rusalii și Ziua Copilului, care sunt zile libere oficiale. Executivul a anunțat că toți bugetarii vor recupera ziua liberă la o altă dată ulterioară.

Angajații din sistemul bugetar se vor bucura de o mini vacanță care va dura cinci zile. Elevii și studenții vor avea liber și nu vor participa la cursuri.

Cele cinci zile sunt cuprinse în perioada 1-5 iunie 2023, și se suprapun peste Ziua Copilului și Sărbătoarea de Rusalii. Din acest motiv, Guvernul României a decis să lege zilele libere aferente celor două sărbători și să acorde cinci zile de vacanță.

Mai exact, aceștia vor avea liber în intervalul 1-5 iunie 2023, cu ocazia Zilei Copilului (1 iunie), urmată de Sărbătoarea Rusaliilor care pică anul acesta pe 4 și 5 iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul a decis încă din luna decembrie a anului trecut ca ziua de 2 iunie (vineri) să fie zi liberă pentru elevi, profesori și salariații din instituţiile şi autorităţile publice. Astfel ziua de 2 iunie a fost acordată liberă, urmând ca să fie recuperată ulterior.

Decizia s-a luat la începutul anului

Ministerul Muncii a adoptat decizia de a stabili zilele libere la începutul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, fiind luată potrivit Codului Muncii, astfel încât angajatorii și angajații să își poată stabili și previziona zilele libere pentru întregul an.

”Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie zile libere pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal. Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 sau participanţilor în aceste procese”, susțin cei de la Ministerul Muncii.

Plățile scadente se  vor face mai repede

De asemenea, Guvernul a mai decis că Ministerul de Finanțe, prin toate instituțiilor subordonate, vor lua măsuri de a face plățile scadente la data de 2 iunie 2023, mai repede, sau au mai târziu, caz în care nu se vor achita penalități.

”Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului. De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente”, mai susțin cei de la Ministerul Muncii.

Ziua de 2 iunie se va recupera ulterior

Angajații din aparatul bugetar care vor avea zi liberă pe data de 2 iunie 2023, vor recupera orele de muncă.

”Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie, 30 iunie, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, se mai arată în documentul oficial emis de Ministerul Muncii.