Evenimentul Zilei > Actualitate > Urmașa lui Iohannis a rămas fără mandat. Președintele va fi foc și pară
Urmașa lui Iohannis a rămas fără mandat. Președintele va fi foc și pară

Urmașa lui Iohannis a rămas fără mandat. Președintele va fi foc și pară

Primarul reales al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, nu-și va putea exercita mandatul deoarece Judecătoria Sibiu i-a respins cererea de validare.

Judecătoria Sibiu a decis acest lucru din cauza interdicției pe care Astrid Fodor o are, din partea Agenției Naționale de Integritate, de a mai ocupa o funcție eligibilă pentru trei ani.

Potrivit unui comunicat de presă emis de instanță, a fost respinsă cererea formulată de Biroul Electoral al Circumscripţiei Municipale Sibiu pentru validarea mandatului de primar atribuit doamnei Astrid Cora Fodor, în urma alegerilor locale desfăşurate la data de 27 septembrie 2020. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de două zile de la momentul comunicării.

Astrid Fodor a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Sibiu, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România și a câștigat alegerile cu 43,05%, fiind urmată de candidatul liberal, Adrian Bibu, care a obţinut 31,13% din voturi.

Agenţia Naţională de Integritate a comunicat către entităţile care validează mandatele aleşilor locali date şi informaţii referitoare la candidaţii care se află sub interdicţia de 3 ani de a ocupa o funcţie eligibilă, în conformitate cu art. 25 din Legea nr. 176/2010.

Potrivit ANI, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, întrucât a deţinut simultan funcţia de viceprimar al municipiului Sibiu şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” din Sibiu.

Mai mult, Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate şi ca urmare a deţinerii calităţii de membru în Consiliul de Administraţie al Grădiniţei de copii cu program prelungit nr. 37 Sibiu, în perioada 27 septembrie 2012 – 3 iulie 2014, încălcând astfel dispoziţiile legii nr. 161/2003.

Validarea mandatelor se face, după caz, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri sau de către tribunalul în a cărui circumscripţie se află unitatea administrativ – teritorială respectivă.

Conform Legii nr. 176/2010 persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate și care a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: