Cu un nivel de trai scăzut, majoritatea românilor nu reușesc să plătească utilitățile. În orașe este cea mai gravă situație.
Peste puțin timp vom intra în sezonul rece, iar factura la întreținere ne va arde, din nou, la buzunar. Românii se descurcă din ce în ce mai greu cu cheltuielile lunare, în condițiile în care scumpirea utilităților pune presiune pe bugetele familiilor. De exemplu, liberalizarea prețurilor la gazele naturale pentru consumatorii casnici a crescut factura finală cu 18%, între 1 decembrie 2012 și 1 octombrie 2013, la care se adaugă încă un val de scumpiri de 14%, aplicat de la începutul acestui an până în prezent. Pentru companii, scumpirile gazelor naturale au fost de câte 10%, în fiecare dintre aceste perioade. Plătind mai mult pentru utilități, firmele din industrie au crescut și ele prețurile produselor, scumpind traiul românilor.
În aceste condiții, 70,4% din familiile care locuiesc în orașele țării nu reușesc săși achite la timp factura de întreținere a locuinței, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) pentru 2013. În sate, proporția e mai mică, de 35,5%, astfel încât media pe țară este de 54,3%. Pe de altă parte, în zonele rurale factura cel mai greu de achitat este curentul electric. 65,4% din gospodăriile de la sate nu reușesc întotdeauna să-și plătească la timp factura de energie electrică. În mediul urban, aproape jumătate dintre familii se află în această situație.
„La anul va fi mai rău”
Analizând cifrele din ultimii ani, observăm că, în 2013, s-a înregistrat cel mai mare procentaj al gospodăriilor de la oraș care nu reușesc să-și plătească la timp întreținerea locuinței. În niciun an din 2008 încoace, ponderea acestor familii nu a ajuns la 70%, fiind situată la 65,8% în 2008, 69,5% în 2009, 67,1% în 2010, 68,2% în 2011 și 66,3% în 2012.
„De la an la an criza se amplifică, oamenii își pierd veniturile, locurile de muncă. Iar la anul va fi mai rău, deoarece nu se face nimic pentru economie”, explică situația, pentru EVZ, Radu Opaina, directorul general al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, organizație ce reunește aproximativ 600 de asociații de proprietari, majoritatea din Capitală. Ce e de făcut? „Este nevoie de soluții radicale de reducere a cheltuielilor, trebuie să schimbi sistemul, să dai afară hoții, mincinoșii și să produci”, spune acesta.
Administratorii, o problemă
Conform lui Opaina, două aspecte generează cele mai multe probleme cu plățile la bloc: locatarii rău-platnici, de rea-credință care profită de toate situațiile care îi favorizează pentru a nu-și achita întreținerea, dar și administratorii care fură. „Cele mai mari tunuri au fost date de către administratorii care erau în cârdășie cu funcționarii RADET”, iar banii pe care i-au plătit locatarii timp de doi-cinci ani la întreținere nu au mers la plata facturilor, spune șeful Asociațiilor de Proprietari.
Potrivit acestuia, aproximativ 1.000 de blocuri, adică circa 100.000 apartamente, din București, sunt debranșate de la rețeaua de termoficare din cauza tunurilor administratorilor.