Uniunea Europeană la răscruce. După Brexit va urma Swexit?
- Andreea Vlad
- 8 ianuarie 2021, 11:13
Precendentul de succes al Brexitului ar putea antrena o reacție în lanț și la nivelul altor state membre UE, care se pot gândi să pună sub semnul întrebării ideea fondatoare a uniunii.
Uniunea Europeană a fost avertizată că un triumf al Brexitului ar putea antrena renunțarea la această entitate și a altor țări printre care Suedia, pe măsură ce sentimentul anti-Bruxelles ia amploare de-a lungul continentului.
Retorica eurosceptică ia amploare
Marea Britanie și-a concretizat ambiția de a părăsi UE și a relua controlul asupra suveranității, legilor, comerțului și apelor sale, la 4 ani și jumătate după ce a votat un referendum în favoarea Brexitului. În timp ce unele țări din blocul european privesc cu nervozitate la modul în care Regatul Unit se va comporta ca națiune independentă, retorica eurosceptică a început să prindă contur în rândul unor națiuni ca Spania, Franța și Olanda.
Pe măsură ce statele membre încearcă să elimine fricile anti-UE, aceia care doresc să își vadă țările urmând decizia Marii Britanii și să părăsească blocul european își fac auzite vocile tot mai sonor. Chiar înaintea referendumului din 2016, țări ca Suedia și-au exprimat dorința de a avea un vot similar dacă Marea Britanie decide să părăsească Bruxellesul. Prim-viceprim-ministrul al Suediei la vremea aceea, Margot Wallstrom, a avertizat că un vot pentru Brexit ar putea rupe întreaga uniune.
Într-o intervenție la BBC, membra Partidului Social Democrat suedez a declarat: „Ar putea face asta și alte state membre UE, care vor spune: Dacă ei pot să părăsească uniunea, poate că și noi putem avea referendumuri și poate că ar trebui să o părăsim și noi".
La momentul respectiv exista un apetit pentru Swexit, arăta un sondaj care a relevat că 36% dintre respondenți sunt favorabili părăsirii UE. În mod similar, 9 din 10 persoane chestionare consideră că părăsirea UE de către Marea Britanie va fi un lucru rău pentru blocul european și pentru Suedia în special.
Marea Britanie, națiunea care poate fi un model de rol pentru alte țări UE
Per Tryding, șef adjunct al Camerei de Comerț și Industrie din sudul Suediei, a afirmat că votul Brexit va face țara să privească altfel la Marea Britanie, „o națiune pe care o putem considera un model de rol. Suedezii sunt un pic îndrăgostiți de Marea Britanie, însă regulile jocului vor fi necunoscute", a declarat acesta, precizând că insecuritatea va face oamenii reticenți în a face investiții în Regat.
Alți experți au avertizat cu privire la deteriorarea relațiilor dintre publicul suedez și UE, după ce unul dintre cei mai importanți aliați ai blocului s-a separat de acesta. Datele recente arată că în majoritatea propunerilor UE, Suedia și Marea Britanie au votat în același procent de 90% permanent, fiind un sprijin cheie una pentru cealaltă. Ambele națiuni sunt, de asemenea, în afara zonei euro și au propria monedă. Totuși, unele voci critice din Suedia se tem că ea ar putea fi pierdută odată cu debutul Brexitului.
Uniunea Statelor Europene, o viitoare utopie?
Goran von Sydow, cercetător în cadrul Institutului Suedex pentru Studii Politice Europene, a argumentat că aceste dileme ar putea antrena ideea părăsirii de către Suedia a blocului: „Vor exista atât de multe întrebări legate de impactul asupra UE și a calității de membru al Suediei”.