Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungaria, forțată să intre sub tutela instituției conduse de Laura Codruța Kovesi. Maghiarii se simt șantajați de UE
Ungaria, forțată să intre sub tutela instituției conduse de Laura Codruța Kovesi. Maghiarii se simt șantajați de UE

Ungaria, forțată să intre sub tutela instituției conduse de Laura Codruța Kovesi. Maghiarii se simt șantajați de UE

Ungaria este ținută în joc de glezne, de Comisia Europeană, care impune acestei țări, la fel și Poloniei, apartenența la instituția condusă de Laura Codruța Kovesi.

Ungaria nu va primi „undă verde” de la Comisia Europeană, pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cât timp această ţară nu implementează reforme judiciare şi nu garantează investigarea cazurilor de corupţie. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Ungaria și Polonia, forțate să se alăture Biroului Procurorului Public European

Sunt probleme sistemice cu statul de drept în Ungaria şi Comisia Europeană este pregătită să folosească toate instrumentele pentru a proteja democraţia, inclusiv suspendarea fondurilor europene, a declarat comisarul european website-ului ungar hvg.hu.
El a mai spus că va cere din nou Ungariei şi Poloniei să se alăture Biroului Procurorului Public European (EPPO) (n.r. – condus de Laura Codruţa Kövesi), motivând că fără aceasta nu putem fi siguri că există suficientă protecţie împotriva fraudei şi corupţiei.

Independenţa justiţiei şi libertatea presei continuă să fie ameninţate în Ungaria şi Polonia, consideră Comisia Europeană în reportul ei privind statul de drept în ţările UE publicat în aceeaşi zi şi pe care doreşte să-l transforme într-un prim instrument pentru aplicarea mecanismului care-i permite să le suspende unor state membre accesarea fondurilor europene.

Acest raport este ‘„un instrument în primul rând preventiv”, dar şi ”una dintre sursele importante de informaţii pentru a declanşa noul mecanism ce permite Comisiei Europene să suspende fondurile europene în cazul încălcării statului de drept, a indicat apoi comisarul Reynders, precizând că executivul comunitar va examina activarea acestui mecanism după vacanţă, conform Agerpres.

Raportul, „unul plin de pretenţii absurde care nu au nicio legătură cu realitatea”, prezentat marţi de Comisia Europeană, „nu este o surpriză”, a declarat Balazs Hidveghi, europarlamentar al partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orban.

Guvernul de la Budapesta „nu-şi făcea iluzii în legătură cu aşa-zisul raport privind statul de drept al Comisiei Europene după evenimentele din ultimele săptămâni”, a mai spus Hidveghi,care a făcut referire la noua lege ungară care interzice promovarea homosexualităţii în şcoli, lege criticată la Bruxelles şi de lideri vest-europeni.

Maghiarii spun că se simt șantajați

„Acest raport dezamăgitor nu este altceva decât o încercare de a ne şantaja. Toată aceasta pentru că mergem împotriva curentului general de la Bruxelles, pentru că spunem nu migraţiei, pentru că ne protejăm copiii şi nu lăsăm activiştii LGBTQ să intre în şcoli şi grădiniţe”, a mai spus eurodeputatul Fidesz.

Ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, a reacţionat şi ea după declaraţiile comisarului Reynders, menţionând într-o postare pe Facebook că executivul comunitar şantajează Ungaria din cauza respectivei legi.