Unealta morții. Ustensila de bucătărie care eliberează milioane de substanțe toxice

Unealta morții. Ustensila de bucătărie care eliberează milioane de substanțe toxice Sursa: Dreamstime.com

O ustensilă folosită în bucătărie ar putea elibera milioane de substanțe toxice în alimente, susțin experții. Cercetătorii din Australia au descoperit că o singură zgârietură pe o tigaie antiaderentă poate duce la infiltrarea microplasticelor în alimentele tale.

Multe tigăi folosite pentru prăjirea alimentelor sunt acoperite cu teflon, care împiedică lipirea alimentelor la gătit. Particulele rezistente la căldură folosite pentru a crea un strat antiaderent se numesc substanțe per- și polifluorinate (PFAS). Aceste substanțe chimice au fost avut efecte asupra sistemului imunitar. Medicii de la Universitatea Flinder din Australia au descoperit că, dacă o tigaie ar avea o zgârietură de doar 5 cm, atunci ar putea elibera până la 2,3 milioane de astfel de particule. Experții au spus că aceste microparticule ar putea fi o „îngrijorare pentru sănătate”, deoarece încă se cunosc puține detalii despre acestea.

Undele de lumină au putut urmări cât de ușor s-ar putea răspândi și mișca particulele. Când au fost numărate erau peste 9.000 de particule de plastic în tigaie. Profesorul Youhong Tang, cercetător la Universitatea Flinders, a declarat: „ Acesta este un avertisment că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea ustensilelor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”.

Trucul prin care poți face ca aragazul din bucătărie să arate ca nou. Ai nevoie de doar câteva substanțe pe care oricine le are în locuință

Sursa: Dreamstime.com

Cercetătorii de la Centrul de Științe a Sănătății Mediului din California de Sud au descoperit că substanțele chimice ar putea fi descoperite pe oale, linguri și alte articole de uz casnic. Substanțele chimice, au spus experții, vă pot crește riscul de cancer hepatic cunoscut sub numele de carcinom hepatocelular non-viral.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme asupra sănătății

Studiul a constatat că cei care au fost expuși la toxine aveau un risc de 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticați cu această boală. Substanța chimică, sulfatul de perfluooctan, este cunoscut ca o „substanță chimică”, deoarece durează ani de zile pentru a se degrada natural.

Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) din SUA spune că aceste substanțe chimice sunt peste tot, inclusiv în articolele de toaletă și ustensilele cu care gătim. Substanța chimică este legată de o serie de probleme de sănătate, inclusiv probleme ale sistemului endocrin - o serie de glande care produc și secretă hormoni în organism, potrivit The Sun.