Substanțele chimice din ambalajele produselor de tip fast-food, un adevărat pericol pentru sănătate

Substanțele chimice din ambalajele produselor de tip fast-food, un adevărat pericol pentru sănătate Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

Nouă ONG-uri europene au analizat aproximativ 40 de tipuri de ambalaje alimentare vândute în UE. Aproximativ 32 dintre acestea au fost tratate pe durata procesului comercial cu PFAS, substanțe per/poli-fluoroalchilice, cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice eterne”. Ele fac parte dintr-o familie de mii de substanțe chimice care se găsesc în obiecte pe care le folosim în viața de zi cu zi, cel mai probabil fără a fi familiarizați cu ele. Iată ce pericol implică substanțele PFAS din ambalajele produselor alimentare!

Substanțele chimice PFAS sunt prezente, în mod special, în ambalajele produselor de tip fast-food, din hârtie sau carton. Avantajul acestora este că ele presupun o utilizare anti-grăsime sau anti-pătare, care ajută consumatorul să evite să se murdărească pe degete în timp ce mănâncă, de exemplu.

Totuși, potrivit purtătorului de cuvânt al ONG-ului Génération Futures din Franța, François Veillerette, avantajul este foarte limitat în comparație cu riscul de contaminare al corpului.

Riscurile substanțelor PFAS, prezente în ambalaje

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ia foarte în serios potențiala nocivitate a acestor substanțe, încă dezbătută de comunitatea științifică. Unul dintre motive este faptul că mamele sunt foarte expuse, în perioada prenatală, la substanțele chimice de tip PFAS, care au consecințe inclusiv asupra copiilor, potrivit cercetătorului Muriel Mercier-Bonin, din domeniul toxicologiei alimentare la INRAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avem cazuri de apariție a unor cancere, efecte asupra glandei tiroide și efecte care vor reduce sistemul imunitar”, a explicat Hervé Robert, conferențiar la Universitatea din Toulouse în domeniul toxicologiei alimentare. „Ne gândim chiar că, în timpul recentelor campanii de vaccinare, efectele ar fi putut fi diminuate dacă am fi fost expuși la acest tip de compus”, a spus cercetătorul, într-o intervenție pentru Euronews.com.

Companiile, obligate să producă ambalaje ecologice

Tetra Pak, cel mai important designer de ambalaje alimentare din lume, și-a intensificat eforturile de a produce ambalaje mai ecologice pentru produse de diverse tipuri. Compania are mii de recomandări în materie de ambalaje. În ambalajele Tetra Pak nu există substanțe de tip PFAS, cu excepția câtorva referințe. Prezența substanțelor chimice sunt în cantități atât de minime, însă, încât sunt cu mult sub ceea ce preocupă astăzi autoritățile europene.

Compania se angajează să elimine treptat substanțele de tip PFAS în viitorul apropiat. Alți producători de ambalaje ar putea să fie obligați prin lege să facă acest lucru pe parcursul următorilor zece ani, potrivit sursei citate.

Între timp, Comisia Europeană a anunțat, la sfârșitul lunii aprilie 2022, că ia în considerare o interzicere treptată a anumitor utilizări ale substanțelor chimice de tip PFAS, ca parte a unei revizuiri majore a legislației privind substanțele chimice, negociată în prezent între Bruxelles și statele membre ale blocului comunitar european.