Un zimbru a apărut într-o localitate din Neamț. ISU a emis un mesaj RO-Alert
- Andra Puiu
- 25 septembrie 2022, 20:53
Un zimbru și-a făcut apariţia, duminică, 25 septembrie, în satul Târpeşti din comuna Petricani. Acest lucru i-a speriat pe localnici.
Oamenii au sunat la 112 și au semnalat apariția animalului în localitate. Inspectoratul pentru Situații de Urgență, ISU, Neamț a transmis un mesaj RO-ALERT cetățenilor din zonă. De asemenea, la fața locului s-au deplasat polițiștii și jandarmii pentru a încerca îndepărtarea zimbrului.
La circa 10 – 15 kilometri de comuna Petricani, în Parcul Natural Vânători-Neamţ, se află o rezervație de zimbri în semi-libertate și libertate. Este important de amintit că nu este pentru prima dată când în zonele locuite își fac apariţia zimbri, dar nu a fost înregistrat niciun incident cu persoane atacate.
Zimbrul, specie aflată în pericol de dispariție
În 1996, zimbrul a fost clasificat ca specie în pericol de dispariție. Este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de aproximativ trei metri și o înălțime de 1,9 metri. De asemenea, animalul ajunge să cântărească începând de la 300 până la 920 kg. Zimbrii trăiesc în păduri, având foarte puțini dușmani naturali.
Animalele au fost reintroduse cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, în timp ce în România se estimează că ar trăi puțin peste 100 de exemplare, informează RomâniaTV.
Românii au fost speriați și de urși
În urmă cu două săptămâni doi bărbați au fost victimele ale atacurilor unor urși. Incidentele s-au întâmplat în decurs de doar câteva ore. Primul incident s-a întâmplat într-o comună din județul Buzău, victima, în vârstă de 56 de ani, fiind atacată pe o uliță a satului Nemertea. Un alt bărbat a fost atacat de un urs, tot duminică, în timp ce se afla la o fermă din municipiul Râmnicu Vâlcea.
De asemenea, urșii au provocat sute de intervenții în ultimul an. Autoritățile au intervenit de peste 200 de ori împotriva urșilor periculoși, de la intrarea în vigoare a actului normativ ce reglementează astfel de acțiuni aprobat în urmă cu mai bine de un an. În cele mai multe cazuri, când s-a intervenit, animalele au fost alungate din zonele locuite.