Drama Republicii Moldova. O economie paralizată în timp ce Moldovagaz cere majorarea prețurilor cu 31,5%

Drama Republicii Moldova. O economie paralizată în timp ce Moldovagaz cere majorarea prețurilor cu 31,5% Sursa foto: arhiva EVZ

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova vrea să majoreze preţurile gazelor pentru populaţie şi industrie cu 31,5%

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova a cerut luni autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză energetică de iarnă, informează Reuters.

Inflaţia din Republica Moldova acce­lerează spre 35%, în timp ce econo­mia dă semne de paralizie. Opoziţia, în frunte cu un partid prorus, ia cu asalt capitala Chişinău într-o serie de proteste antiguvernamentale şi contra factu­rilor uriaşe la energie.

Economia moldovenească este prepon­derent agricolă, iar sectorul este aşteptat să se prăbuşească cu aproape 20% anul acesta din cauza celei mai severe secete din ultima jumă­tate de mileniu. Aproape un sfert din PIB-ul moldovenesc este produs de agricultură, unde situaţia este înrăutăţită şi de geopolitică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statut de membru UE și dependența de gazele rusești

În pri­măvară, R. Moldova şi Ucraina au aplicat pentru statutul de membru al UE. Ca urmare, Rusia a blocat complet importurile de fructe din Moldova în condiţiile în care 95% din exporturile moldoveneşti de mere şi struguri se duceau pe piaţa rusă, notează FreshPlaza, care atenţionează că acesta ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernul pro-european şi pentru întreaga Uniune.

Dacă nu sunt ajutaţi, fermierii moldoveni vor trage înapoi spre Rusia. Ei pot repezenta o veriga slabă cu toate că două treimi din ex­porturile totale ale Moldovei se duc în UE. Par­lamentul European a votat în iulie du­blarea cotelor de import de produse agricole din Mol­dova, un pas în efortul de libe­rali­za­re a importurilor din această ţară.

Situaţia din sectorul agri­c­ol este cu atât mai gravă cu cât Moldova este una dintre re­gi­unile Europei unde con­diţiile pentru viaţa plan­telor se în­răutăţeşte cel mai mult din cauza schimbă­rilor climatice, potrivit unei ana­lize a Co­misiei Europene.

Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi a fost puternic afectată de creşterea abruptă a preţurilor spot ale gazelor după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Ce crede ministrul Justiției despre protestele din ultima perioadă

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Republicii Moldova, Chişinău, pentru a cere demisia guvernului pro-occidental, invocând preţurile ridicate ale combustibilului şi inflaţia mai mare. Câteva sute de protestatari au rămas în corturi peste noapte în faţa Parlamentului Republicii Moldova Protestele organizate de Partidul „Șor” sunt finanțate din „bani murdari”, iar prin acestea, Ilan Șor ar intenționa „să destabilizeze situația”. O spune ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, potrivit căruia Șor va reuși doar ca „într-un final, legea să triumfe”.

„Lucrurile cred că sunt foarte clare. Șor este disperat, îi fuge pământul de sub picioare. Toată lumea știe cine este Șor. Acum, aruncă practic banii pe care i-a furat de la cetățeni pentru a încerca să destabilizeze situația, pentru a scăpa de justiție. Banii cu care se finanțează aceste proteste sunt bani murdari”, a declarat ministrul, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV.

Totuși, oamenii care vin la proteste nu pot fi judecați, fiindcă au ajuns în pragul sărăciei, susține Litvinenco.

„Din păcate, oamenii care vin, au ajuns la pragul sărăciei din cauza unor astfel de personaje care au furat de-a lungul timpului bugetul Republicii Moldova de la cetățeni și acum aruncă acești bani către oameni. Noi nu avem o problemă cu oamenii, îi înțelegem, noi avem o problemă cu fugarii”, a subliniat ministrul Justiției.