Urșii au provocat sute de intervenții în România, în ultimul an. Bilanțul e îngrijorător
- Ionel Sclavone
- 5 august 2022, 20:48
Autoritățile au intervenit de peste 200 de ori împotriva urșilor periculoși, de la intrarea în vigoare a actului normativ ce reglementează astfel de acțiuni. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că s-a împlinit un an de la adoptarea ordonanței care a reglementat intervenția împotriva animalelor periculoase. În cele mai multe cazuri, când s-a intervenit, animalele au fost alungate din zonele locuite.
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că în ultimul an, au avut loc peste 200 de acțiuni, în baza acestei ordonanțe ce reglementează intervenția împotriva urșilor periculoși. În cele mai multe cazuri intervențiile au constat în alungarea animalelor, conform ministrului.
„În ultima perioadă a crescut numărul atacurilor deurși, care reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru locuitorii și culturile agricole din multe localități”, a afirmat ministrul Mediului.
Tanczos Barna a mai spus că s-a împlinit un an de la momentul intrării în vigoare a ordonanței de urgență prin care a fost reglementată intervenția imediată împotriva urșilor periculoși pentru a proteja viața umană. În acest context, ministrul Mediului a subliniat că marea majoritate a intervențiilor împotriva urșilor a constat în alungarea acestora. Pe de altă parte, ministerul Mediului a plătit primăriilor compensații în valoare de peste 1,2 milioane de lei drept compensații pentru acoperirea costurilor cu intervențiile.
„Au avut loc peste 200 de intervenții, marea majoritate constând în alungarea ursului. Ministerul Mediului a plătit săptămâna aceasta primăriilor peste 1.200.000 de lei compensații pentru a acoperi costurile cu permanența și intervenția. De la începutul lunii iulie este în vigoare și legea care a extins intervenția imediată împotriva urșilor periculoși și în extravilanul localităților”, a adăugat Tanczos Barna.
Ministerul anunță însăprirea legilor
Oficialul guvernamental a precizat că protecția oamenilor este prioritară pentru instituția pe care o conduce. Din acest motiv urmează să fie simplificată procedura pentru acordarea derogărilor în cazul în care viața umană este în pericol. Tanczos Barna a mai anunțat că până în primăvară se va finaliza recensământul populației de urși, pe baza căruia se va putea îmbunătăți gestionarea acesteia.
„Ajutăm fermierii cu garduri electrice și pedepsim pe cei care încalcă legea. Înăsprim pedepsele pentru hrănirea urșilor și pregătim pedepse mai dure, inclusiv confiscarea, pentru cei care intră neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafața ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere și a terenurilor special amenajate și semnalizate în acest scop”, a mai transmis ministrul într-o postare pe Facebook.