Teodosie de Franța: Un episcop se răzvrătește împotriva restricțiilor din Hexagon
- Adrian Pătrușcă
- 27 noiembrie 2020, 09:42
Guvernul francez a permis desfășurarea slujbelor în biserici, însă cu participarea unui număr maxim de 30 de credincioși, măsură contestată de episcopul de Perpignan.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie are un echivalent în Franța.
„Vom respecta această limită” de maximum 30 de persoane care pot participa la slujbă, a dat inițial asigurări ierarhul francez. Însă episcopul de Perpignan – Elne și-a nuanțat afirmațiile într-un comunicat dat publicității joi, 26 noiembrie.
După cum informează canalul de televiziune CNews, monseniorul Norbert Turini(foto) a adresat un apel preoților din dioceza sa să „nu se erijeze în «contabili» ai adunărilor lor duminicale și deci să nu o respingă, dacă este cazul, pe a 31-a persoană și pe următoarele care ar veni la slujbă”.
Premierul francez Jean Castex a confirmat joi dimineața, după o alocuțiune a președintelui Emmanuel Macron, că, deși măsurile anti-COVID se relaxează, trebuie respectat un număr limită de 30 de persoane la o slujbă religioasă (atenție: în biserică).
Însă episcopul de Perpignan – Elne, regiune din sudul Franței, nu intenționează să respecte regula în litera ei, deși se declară perfect conștient că îi expune pe preoții din dioceza sa la sancțiunile administrației.
„Îmi asum întreaga responsabilitate și, dacă se va dovedi necesar, voi răspunde eu însumi, personal, în fața autorităților publice”, a promis ierarhul francez în comunicatul citat.
Amenințarea puțin voalată a Bisericii
Monseniorul Norbert Turini a dezmințit însă că ar fi vorba de o „chemare la nesupunere”. Biserica Catolică a cerut credincioșilor săi să dea dovadă de „spirit de responsabilitate”, amintește postul CNews. Însă episcopul de Perpignan – Elne a comentat că limitarea numărului de persoane care pot participa la o slujbă religioasă la 30 reprezintă „o nedreptate profundă”. El a afirmat că măsurile sanitare au fost întotdeauna „respectate cu scrupulozitate” în bisericile din dioceza pe care o conduce încă „din prima zi în care acestea au devenit obligatorii”.
Tot joi, 26 noiembrie, Conferința episcopilor din Franța a contestat vehement limitarea numărului de persoane care pot participa la o slujbă, în biserică, apreciind că este vorba de o „măsură nerealistă și inaplicabilă”.
În acest context, Conferința episcopilor a cerut „o adevărată concertare mai eficientă pentru a se ajunge la un acord”, adăugând și o umbră de amenințare, în sensul că „își rezervă posibilitatea de a utiliza mijloacele de drept potrivite”.