Evenimentul ZileiActualitateUn român din Anglia avea un milion de lire în casă. False! A fost prins când încerca să fugă în Japonia

Un român din Anglia avea un milion de lire în casă. False! A fost prins când încerca să fugă în Japonia

Un român din Anglia avea un milion de lire în casă. False! A fost prins când încerca să fugă în Japonia
Un român stabilit în Londra a devenit milionar în lire sterline false. Suma a fost descoperită asupra sa de poliție care l-a trimis în judecată.

Românul, Emil Bogdan Savastru, a fost pus sub acuzare pentru falsificarea bancnotelor, în urmă cu un an. Milionul de lire false au fost descoperite în locuința sa din Londra, în urma unei percheziții domiciliare. În data de 30 ianuarie, anul trecut, detectivii din cadrul Brigăzii de combatere a criminalității organizate din Poliția Metropolitană au descins la locuința acestuia.

Polițiștii au pus în aplicare un mandat de percheziție, deși proprietarul nu era în locație. Cu această ocazie au descoperit mai multe bancnote false de 50 de lire sterline și 200 de euro. Banii, a căror valoare a fost stabilită la un milion de lire sterline, erau depozitați în mai multe valize.

În aceeași zi, Emil Bogdan Savastru a fost arestat pe aeroportul Heathrow în timp ce aștepta să se îmbarce într-o cursă pentru Japonia. El a fost identificat după documentele pe care le-a lăsat în locuința percheziționată. Documentele au permis polițiștilor să facă legătura între el și banii falși.

sursa foto: eastlondonadvertiser.co.uk

Falsificarea de bancnote în Marea Britanie

Detectivul Con Andrew Payne, care a condus ancheta, a declarat banii falși urmau să fie distribuți în cadrul altor operațiuni ilegale.

„Fără îndoială, aceste bancnote ar fi fost folosite pentru a comite alte infracțiuni în Marea Britanie.  Această urmărire penală s-a bazat în mare măsură pe colaborarea strânsă dintre Met și Banca Angliei. Nu există îndoială că Savastru nu ar fi implicat în aceste infracțiuni. Falsificarea monedei din Marea Britanie are un impact dăunător asupra economiei. De asemenea, are un impact negativ și asupra întreprinderilor sau oamenilor care intră în posesia acestor bancnote falsificate, fără să aibă idee”, a declarat ofițerul de poliție.

Savastru a fost găsit vinovat pentru deținere de bancnote false, într-un proces la Isleworth Crown Court. Românul își va afla sentința la aceeași instanță, pe 10 februarie anul viitor, după cum informează eastlondonadvertiser.co.uk.

sursa foto. EVZ

Numele bărbatului apare într-un alt caz celebru

De menționat că numele românului apare și într-un alt caz celebru, din februarie 2020. Poliția Metropolitană a arestat două persoane, mamă şi fiu, în legătură cu jaful de bijuterii în valoare de 50 de milioane de lire sterline care a avut loc din locuinţa Tamarei Ecclestone, moștenitoarea fostului director executiv din Formula 1 Bernie Ecclestone.

Emil Bogdan Savastru și mama sa, Maria Meșter, au fost acuzați că au furat bijuteriile din mai multe locuințe ale unor persoane bogate din Londra.

Cei doi, mama și fiu, împreună cu alți doi complici au fost achitați în acest dosar. Decizia a venit la aproape un an de la momentul în care cei patru au fost reținuți și puși sub acuzare de poliția britanică.


Accesează: