Mare atenție la banii falși! Fac ravagii în România. Află cum poți evita să fii o victimă

Mare atenție la banii falși! Fac ravagii în România. Află cum poți evita să fii o victimă sursă: arhivă

Acuzațiile la adresa persoanelor care pun bani falși pe piață sunt deosebit de grave, însă victime colaterale ajung să fie persoanele care nu știu să deosebească bancnotele. În prezent, elementele de siguranță ale hârtiilor folosite ca mijloc de plată sunt atât de bine realizate încât este dificil să îți dai seama dacă sunt originale sau nu. Există, însă, câteva detalii la care trebuie să fii atent dacă vrei să nu ai în buzunar bani contrafăcuți.

Cum identifici bancnotele false? Hârtiile folosite ca modalitate de plată, care, în general, sunt emise de instituții financiare ajung să fie falsificate și folosite cu precădere la unități comerciale mici sau la benzinării, acestea neprezentând aparatură de specialitate prin care să se poată efectua verificarea banilor.

Cum diferențiezi bancnotele false de 10 lei de cele originale

Majoritatea comercianților nu reușesc să afle că au ajuns să fie victime ale falsificatorilor de bani decât atunci când efectuează tranzacții, de exemplu, la o instituție bancară, iar bancnotele sunt respinse. Se poate întâmpla oricui, însă ține de fiecare dintre noi să știm ce aspecte diferențiază banii adevărați de cei contrafăcuți pentru a ne asigura că suntem în siguranță din punct de vedere financiar.

În cazul bancnotelor de 10 lei, de exemplu, principalul detaliu care ridică semne de întrebare este tipul de vopsea de pe bani. La tipărirea cifrelor și literelor de pe hârtii, în cazul celor false se folosește o vopsea ușor diferită de cea utilizată în cazul celor originale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu doar banii românești circulă ilegal pe piața din România. Falsificatorii acționează și în cazul bancnotelor de euro. La începutul anului, s-au adus acuzații grave la adresa a trei bărbați din Dâmbovița, care au achiziționat mai multe bunuri de valoare, plătind cu bancnote de 100 și 200 de euro susceptibile a fi contrafăcute.

Bani falși puși pe piață de o rețea de suspecți din Dâmbovița

„Polițiștii de la combaterea crimei organizate, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște, au documentat activitatea infracțională a trei bărbați de 21, 22 și 31 de ani, bănuiți de punerea în circulație de valori falsificate, înșelăciune, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, deținerea fără drept de obiecte pirotehnice, furt calificat și folosirea de echipamente clandestine în vederea racordării la rețeaua electrică.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că cei trei, ca urmare a unor anunțuri și discuții efectuate în mediul online, ar fi achiziționat, din județele Dâmbovița și Prahova, două telefoane mobile și un autoturism, contravaloarea bunurilor, de 1.300 de euro, fiind achitată cu bancnote de 100 și 200 de euro susceptibile a fi contrafăcute.

Pentru documentarea activității infracționale, (...) polițiștii au efectuat 5 percheziții domiciliare, în localitățile Butimanu, Chiajna și București, unde au descoperit și indisponibilizat 4 telefoane mobile, un laptop, 4 cartușe nepercutate, 12 cutii cu articole pirotehnice, un ham cu toc pistol și două stații de emise-recepție.

Totodată, structura de combatere a criminalității organizat din Dâmbovița, sprijinită de efective din cadrul Poliției de Frontieră, a depistat, pe aeroportul Otopeni, doi dintre bărbații bănuiți de comiterea infracțiunilor, aceștia încercând să părăsească țara”, a transmis Poliția Română la acel moment.