Evenimentul Zilei > Actualitate > Un pasager fără certificat verde a blocat un avion la sol. Incidentul s-a petrecut la Suceava
Un pasager fără certificat verde a blocat un avion la sol. Incidentul s-a petrecut la Suceava

Un pasager fără certificat verde a blocat un avion la sol. Incidentul s-a petrecut la Suceava

Un avion a fost oprit la sol, pe aeroportul din Suceava, pentru un control al autorităților, după ce un pasager a făcut o glumă proastă și a anunțat o posibilă bombă la bord.

Un avion care trebuia să facă o cursă între Suceava și orașul german Dortmund a fost oprit la sol din cauza unei glume proaste. Autorul a fost un pasager căruia i-a fost refuată îmbarcarea pentru că nu deținea un certificat digital care să dovedească faptul că s-a vaccinat împotriva COVID.

Bărbatul a decis să se răzbune pentru că i s-a refuzat îmbarcarea deoarece nu deținea certificatul verde digital care îi dădea dreptul la călătorie. Doar că acest gest îl va costa destul de scump. Astfel, pasagerul a anunțat la numărul de urgență 112 că în cala avionului a fost îmbarcat un bagaj suspect, care poate pune în pericol viața călătorilor.

Avionul a fost lăsat să decoleze după verificări

Drept urmare, zborul de pasageri Suceava – Dortmund a fost suspendat pentru ca autoritățile să facă verificările care se impun în astfel de situații. Au fost alertate structurile de securitate, ISU, dar și autoritățile aeroportului. În cele din urmă, după ce s-au făcut toate cercetările și verificările conform procedurilor, avionul a fost lăsat să decoleze.

În urma verificărilor, avionului i s-a permis să decoleze, zborul înregistrând la aterizare o întârziere de doar câteva minute. Între timp, persoana care a sunat la 112 și a dat alerta a fost identificată, iar activitatea de pe aeroportul sucevean revenind la normal. Acum, bărbatul va trebui să suporte consecințele gestului său.

Certificatul verde COVID permite călătoriile pe teritoriul UE

Certificatul verde COVID este singurul document care permite călătoria în statele europene, începând din 13 august. Documentul dovedește că posesorul este vaccinar, a trecut prin boală sau are un rezultat negativ la un test PCR.

Certificatul digital este emis gratuit de autorităţile naţionale și poate fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Acesta conține un cod QR care arată în ce situație se află deținătorul. Astfel s-a introdus un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.