Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV Focar COVID-19 la Ministerul Cercetării. Oficialii aruncă vina pe Ministerul Mediului. „Acolo sunt mai multe cazuri”
EXCLUSIV Focar COVID-19 la Ministerul Cercetării. Oficialii aruncă vina pe Ministerul Mediului. „Acolo sunt mai multe cazuri”

EXCLUSIV Focar COVID-19 la Ministerul Cercetării. Oficialii aruncă vina pe Ministerul Mediului. „Acolo sunt mai multe cazuri”

COVID-19 a lovit și printre politicienii români, chiar după organizarea Congresului PNL, sâmbătă și duminică. Surse au dezvăluit pentru Evenimentul Zilei că la Ministerul Cercetării au fost confirmate cel puțin 20 de cazuri de infectare cu coronavirus, motiv pentru care o parte dintre etajele clădirii care găzduiește instituția publică au fost închise. Oficialii aruncă vina, însă, pe Ministerul Mediului.

UPDATE: Ministerul Cercetării și Ministerul Mediului au transmis un punct de vedere oficial marți, 28 septembrie, în legătură cu situația epidemiologică de la nivelul celor două instituții.

„În ceea ce privește știrea cu titlul „EXCLUSIV Focar COVID-19 la Ministerul Cercetării. Oficialii aruncă vina pe Ministerul Mediului. „Acolo sunt mai multe cazuri” difuzată de EVZ la data de 27 septembrie, în care se vorbește despre cazuri de infectare cu COVID – 19 la Ministerele Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Ministerul Cercetării, Digitalizării și Inovării (MCID) vă comunicăm următoarele:

  • În momentul de față la MMAP sunt trei persoane confirmate pozitiv, iar la MCID există două cazuri.

Informațiile transmise de ziarul dumneavoastră, în articolul citat mai sus, potrivit cărora, două etaje ale MCID au fost închise, sunt eronate. Ministerul nu a aplicat nicio măsură de restricție specială în clădire. În ambele instituții se respectă, însă, normele legale de protecție prevăzute pentru astfel de situații. În situația în care există cazuri de infectare confirmată, se aplică toate măsurile legale, iar angajații beneficiază de toate drepturile specifice acestei situații. În ambele ministere, spațiile comune și birourile se dezinfectează conform procedurilor în vigoare.”

Știre inițială: Focar COVID-19 la Ministerul Cercetării, chiar după organizarea Congresului PNL, unde au participat 5.000 de delegați din toată țara, deși Capitala trecuse de pragul de 3 cazuri de infectare la mia de locuitori. Măsurile sanitare au fost sfidate, nu toți politicienii au purtat mască de protecție și nici distanțarea fizică nu a fost respectată, în contextul în care premierul Florin Cîțu a oferit asigurări că alegerile interne vor avea loc în măsuri de maximă siguranță.

COVID-19 a lovit în Ministerul Cercetării. Ce transmite Tanczos Barna

Surse au declarat pentru EVZ că în instituția în care funcționează Ministerul Cercetării două etaje au fost închise ca urmare a depistării a cel puțin 20 de persoane confirmate cu coronavirus. Ar mai fi vorba despre mai multe cazuri de infectare despre care nu se cunosc însă prea multe informații.

Șefii de departamente și-au informat subalternii să îi țină la curent cu evoluția situației epidemiologice și să-i anunțe dacă mai apare vreun caz nou de infectare, potrivit surselor EVZ.

Evenimentul Zilei a luat astfel legătura cu reprezentantul Ministerului Cercetării, Tanczos Barna, pentru a verifica veridicitatea informațiilor. Pentru că ministrul UDMR se afla într-o ședință, am fost direcționați către o consilieră de la Departamentul de Comunicare.

Aceasta a transmis, în urma discuțiilor cu ministrul Tanczos Barna, că la Ministerul Cercetării a fost raportat un singur caz pozitiv de infectare cu COVID-19. „Există un singur caz oficial la Ministerul Cercetării care a fost astăzi confirmat cu COVID-19. În instituția respectivă, în clădire, funcționează mai multe instituții – Rezervele de Stat, ROSA cu spațialele și… Nu știu de unde au pornit informațiile astea”, a transmis reprezentanta Departamentului de Comunicare.

„Nu este niciun etaj închis”, a mai completat consiliera ministrului Tanczos Barna.

Ministerul Cercetării, pentru Evenimentul Zilei: „La Ministerul Mediului sunt mai multe cazuri”

Oficialul a dat însă vina pe Ministerul Mediului, unde a transmis că au fost confirmați mai mulți politicieni infectați cu COVID-19. „De exemplu, la Ministerul Mediului sunt mai multe cazuri. Da, oficial. Mă rog, astăzi cred că i-a ieșit unui coleg deja negativ testul.

Deci la Ministerul Cercetării e doar o singură persoană infectată cu COVID-19 și stă în carantină”, a conchis consiliera lui Tanczos Barna.

Lovitură de teatru pentru guvernanți. Informațiile referitoare la cazurile de infectare vin după ce românii au ieșit la proteste și au criticat aspru Executivul Florin Cîțu pentru măsurile de restricție stabilite în Capitală, ca urmare a creșterii cazurilor de infectare.

Guvernul Cîțu a fost acuzat că a siluit legislația în interes politic, deși a cerut cetățenilor să respecte măsurile impuse, care pe zi ce trece devin tot mai severe. O dublă măsură care se pare că va conduce la pierderea totală a încrederii în guvernanți.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro