Un obicei pe care îl avem aproape toți poate duce la cancer sau boli de inimă. Ce avem de făcut
- Dosofteea Lainici
- 21 mai 2023, 08:51
Persoanele care au un somn neregulat pot avea un risc crescut de dezvoltare a cancerului și a bolilor de inimă, în comparație cu persoanele care au un program regulat de somn. Oamenii de știință au descoperit că lipsa somnului poate crește riscul de deces, dar nu era clar dacă programele neregulate de somn au afectat ratele de mortalitate.
„Din cunoștințele mele, studiul nostru este cel care analizează modul în care somnul afectează mortalitatea” a spus Matthew Pase, profesor asociat de psihologie la Universitatea Monash din Australia. În aproximativ șapte ani de când echipa a colectat date, 3.010 dintre participanți au murit. Cei cu un program neregulat de somn au avut cu 46% mai multe șanse de a muri.
Dintre cei care au murit, 1.701 au murit de cancer și 616 au murit de boli cardiovasculare. Persoanele care aveau un somn neregulat au avut cu 33% mai multe șanse de a muri de cancer și cu 73% mai multe șanse de a muri de boli cardiovasculare. Analiza a luat în considerare diferențele de vârstă ale participanților, etnie, sex, afecțiuni cardiace, cancer, nivelul de educație, venit și cât timp au dormit în fiecare noapte.
Probleme cu somnul
„Schimbările de somn pot perturba procesele corporale, cum ar fi repararea țesuturilor și metabolismul, astfel încât pot crește riscul apariției unor boli cronice”, a spus Pase. Cu toate acestea, este posibil ca modificările corporale care contribuie la dezvoltarea cancerului și a bolilor cardiovasculare să fi condus la diferențele observate de cercetători.
Echipa nu poate determina dacă programele neregulate de somn cresc ratele de boli mortale sau invers. Cercetătorii nu au putut face diferența între persoanele care chiar dormeau și cele care doar stăteau cu ochii închiși în pat. Cum pot oamenii cu tulburări de somn să revină pe drumul cel bun ?
Rezolvarea problemei
Dr. Johan Meurling, care tratează persoane care se confruntă cu tulburări de somn, recomandă câteva moduri prin care poți avea un somn odihnitor, cum ar fi setarea unei alarme pentru a se trezi la aceeași oră în zilele lucrătoare și în weekend, dar și evitarea somnului în timpul zilei. Faceți exerciții în timpul zilei, dar nu cu câteva ore înainte de culcare, și încercați să nu mai beți cofeină după ora 15:00.
„Singurul sfat pe care îl am pentru pacienții mei este să afle în ce stadiu este ceasul lor biologic”, a scris Kin Yuen, doctor în medicina somnului. Încercarea de a-ți alinia programul cu ritmul tău intern ar putea să te ajute să ai un somn regulat, potrivit Live Science.