Un nou val de praf saharian va ajunge în România. O cantitate importantă a fost detectată în Europa

Un nou val de praf saharian va ajunge în România. O cantitate importantă a fost detectată în Europa Sursa foto: 243666928 © Miguel Perfectti | Dreamstime.com

Administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au anunțat detectarea unei cantități importante de praf saharian în Europa. Potrivit specialiștilor, particulele ar putea ajunge în estul și în centrul continentului în următoarele zile, inclusiv în România. Ce recomandă medicii în astfel de situații.

Este pentru prima dată în 2023 când o cantitate de praf saharian ajunge în Europa. Administratorii Serviciului european Copernicus de monitorizare a atmosferei au depistat deja o cantitate importantă pe continent și susțin că particulele de praf ar putea ajunge, zilele următoare, în estul și centrul Europei.

Praful saharian poate afecta sănătatea umană, spun oamenii de știință, care precizează că alergiile ar putea fi exacerbate. Particulele de praf nu afectează doar sănătatea oamenilor, ci ar putea avea efecte negative și în sectorul energetic, afectând producția de energie solară.

Specialiștii spun că praful care a fost detectat în Europa provine din Africa de Nord. Particulele au ajuns deja în Peninsula Iberică și se deplasează către Franța.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Efectul tipic este un cer roşu sau portocaliu, dar există şi potenţialul de a influenţa negativ calitatea aerului la nivelul solului, mai ales în Portugalia şi Spania”, a declarat unul dintre cercetătorii care participă la programul Copernicus, Mark Parrington, potrivit Agerpres.

Serviciului european Copernicus se ocupă, printre altele, și de furnizarea datelor despre atmosferă, oceane, uscat, schimbări climatice, securitate şi energie, obţinute cu ajutorul unor imagini din satelit.

Particule de praf saharian ar putea ajunge în România

Administratorii Serviciului european Copernicus avertizează că praful saharian ar putea ajunge în estul și centrul Europei în următoarele zile, inclusiv în România. Este pentru prima dată în acest an când se emite o astfel de avertizare.

În 2022, ultima avertizare de acest gen de la noi din țară a avut loc în luna august. ANM a emis atunci o informare potrivit căreia praful saharian va ajunge în mai multe zone ale țării. Concentrația de praf de atunci nu era foarte ridicată, potrivit meteorologilor.

Medicii de la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara au recomandat evitarea deplasărilor când praful saharian se abate peste România. În cazul persoanelor care suferă de boli pulmonare, specialiștii recomandă purtarea măștii de protecție.

Potrivit medicilor, particulele de praf saharian inhalate ajung în căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele și celulele imune. Acestea eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

„În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție”, avertizau medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.