Când trebuie să faceți o radiografie la plămâni. Nu ignorați semnalele de alarmă
- Simona Suciu
- 4 februarie 2023, 20:07
Cancerul pulmonar este una dintre bolile cu cea mai mare rată de mortalitate, deoarece este descoperit de obicei prea târziu. Dacă aveți anumite simptome respiratorii este recomandat că faceți o radiografie la plămâni.
Cancerul pulmonar este a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi şi a patra la femei. Boala apare atunci când unele celule din plămâni suferă mutații și se înmulțesc în mod necontrolat. Maladia nu dă simptome evidente decât atunci când boala s-a răspândit deja în organism. Din această cauză are o rată de mortalitate ridicată.
Boala are patru stadii. În primul dintre ele cancerul este localizat doar în plămâni. În stadiile II și III boala se răspândește și la ganglionii limfatici. În stadiul IV, cancerul s-a extins deja și la alte organe vitale, iar șansele de supraviețuire ale pacientului sunt sub 10%. Cancerul pulmonar se răspândeşte cel mai adesea la ficat, oase şi creier.
Semnale de alarmă
Chiar dacă de multe ori nu dă simptome evidente, sunt câteva semnale de alarmă care ar trebui să vă trimită la medic. Cancerul pumonar poate fi depistat în urma unei radiografii la plămâni, urmată de mai multe investigații. Acestea se fac doar la recomandarea medicului.
„Este bine să vă faceţi o radiografie dacă aveţi următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, durere în capul pieptului, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa apetitului, scădere inexplicabilă în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feței şi gâtului”, a declarat medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, potrivit doctorulzilei.ro.
Cauzele maladiei
Principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul. Țigările conțin multe substanțe cancerigene, iar acestea ajung în plămâni atunci când fumul este inhalat. În timp, deteriorează celulele pulmonare.
Și fumatul pasiv poate fi extrem de periculos. Cei care sunt expuși ani la rând la fumul de țigară pot dezolta multiple probleme respiratorii cum ar fi tusea cronică sau bronșita cronică, dar pot face și cancer pulmonar chiar dacă nu au fumat niciodată. În plus, au un risc mai mare să dezolte astm și alergii. De asemenea, ei sunt mai predispuși să contacteze mai ușor viroze repiratorii,
Persoanele care au făcut radioterapie pentru un alt tip de tumori au un risc mai mare să dezvolte cancer pulmonar. De asemenea, expunerea la anumite substanțe chimice poate favoriza apariția bolii. Și istoricul familial poate fi un factor de risc.