Oamenii de știință au descoperit de ce se îmbolnăvesc oamenii de cancer pulmonar
- Dosofteea Lainici
- 13 septembrie 2022, 08:07
Misterul din spatele modului în care poluarea aerului provoacă cancerul a fost rezolvat de oamenii de știință – care au spus că descoperirile marchează o „nouă eră” în cercetarea cancerului.
Se spune că descoperirea explică de ce atât de mulți nefumători dezvoltă cancer pulmonar. Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au descoperit că, în loc să distrugă celulele, poluarea aerului „trezește” mutații latente și le face să devină canceroase.
Poluarea aerului, marele factor
Anterior, oamenii de știință credeau că această afecțiune s-a format dintr-o celulă sănătoasă, care apoi se modifică pe măsură ce ADN-ul său este deteriorat. Dar noi descoperiri sugerează că deteriorarea celulelor noastre care ar putea deveni canceroase există de dinainte de a se dezvolta cancerul, care crește pe măsură ce îmbătrânim.
Cu toate acestea, poluarea aerului „trezește” aceste celule deteriorate, iar deteriorarea se accelerează și se transformă în celule canceroase. Fumatul este de departe cea mai mare cauză a cancerului pulmonar, dar poluarea aerului cauzează aproximativ unul din zece cazuri de cancer.
Conform descoperirilor revoluționare ale Institutului Crick, inhalarea poluării aerului declanșează o alarmă chimică în plămâni. Acest proces activează celulele din plămâni care încearcă să repare daunele cauzate de poluarea aerului, potrivit The Sun.
Dezvoltarea cancerului pulmonar
„Nouăzeci și nouă la sută din populația lumii trăiește în zone care depășesc limitele anuale impuse de Organizația Mondială a Sănătății, subliniind provocările de sănătate publică generate de poluarea aerului pe tot globul”, a spus Emilia Lim, un alt membru al echipei de cercetare Crick.
Michelle Mitchell, directorul executiv al Cancer Research UK, a declarat pentru BBC că, deși „fumatul rămâne cea mai mare cauză a cancerului pulmonar”, acesta nu este singurul motiv pentru care oamenii se îmbolnăvesc. „Știința, care necesită ani de muncă minuțioasă, ne schimbă gândirea cu privire la modul în care se dezvoltă cancerul”, a spus ea. „Acum avem o înțelegere mult mai bună a forțelor din spatele cancerului pulmonar”.