Fumatul pasiv, un real pericol pentru sănătate. Chiar și expunerea pe termen scurt poate produce inflamații Studiu

Fumatul pasiv, un real pericol pentru sănătate. Chiar și expunerea pe termen scurt poate produce inflamații Studiu Sursa foto: dreamstime.com

Substanțele toxice din fumul de țigară rămân mult timp în aer și pot fi inhalate de persoanele care trăiesc alături de un fumător. Acestea pot face cancer pulmonar și pot contacta mai ușor infecții respiratorii.

Un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Perugia arată că și o expunere de scurtă durată la fumul de țigară poate duce la inflamații la nivelul țesuturilor sistemului respirator.

Mai mulți voluntari nefumători au fost expuși, timp de jumătate de oră, la fumul de țigară. Ei au petrecut cele 30 de minute într-o încăpere în care s-a fumat  jumătate de pachet de țigări. Apoi li s-au făcut mai multe analize care au arătat că deja existau modificări la nivelul unei proiteine implicate în mecanismele inflamatorii ale organismului. Pericolul diferă însă în funcție de timpul de expunere, potrivit ansa.it.

Efecte pe termen lung

Un alt studiu, realizat în Elveția arată care sunt efectele pe rermenul lung ale fumarului pasiv. Cei care sunt expuși ani la rând la fumul de țigară pot dezolta multiple probleme respiratorii cum ar fi tusea cronică sau bronșita cronică, dar pot face și cancer pulmonar chiar dacă nu au fumat niciodată. În plus, au un risc mai mare să dezolte astm și alergii. De asemenea, ei sunt mai predispuși să contacteze mai ușor viroze repiratorii, potrivit doctorulzilei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce să vă lăsați de fumat

Nimeni nu mai contestă că fumatul este un viciu nociv, potențial fatal. Renunțarea la fumat este benefică pentru sănătate, dar îi protejează și pe cei din jur. Iată doar câteva motive pentru a renunța la fumat: Ţigara ucide încet, dar sigur. Anual, 4 milioane de oameni mor în lume din cauza fumatului Renunţarea la fumat poate prelungi viaţa şi cu 25 de ani Ţigara conţine 4.000 de substanţe chimice, dintre care 60 sînt cancerigene. După cinci ani de renunţare la fumat, riscul de criză cardiacă scade la jumătate, iar după zece ani şi posibilitatea de a face cancer pulmonar se reduce cu 60%. Dacă renunţaţi la fumat veţi putea urca mai uşor scările şi nu veţi mai avea probleme de respiraţie la efort. Fumatul poate duce la ulcer şi la osteoporoză deoarece slăbeşte organismul. Ţigara poate duce la infertilitate şi chiar impotenţă la bărbaţi Dacă renunţaţi la fumat veţi arăta mai bine. Studiile arată că fumătorii arată mai îmbătrâniţi cu cei puţin cinci ani.