Un nou tip de înșelăciune în România. Cei cu smartphone riscă să își piardă toți banii

Un nou tip de înșelăciune în România. Cei cu smartphone riscă să își piardă toți banii Este posibil ca telefonul dvs. să vă asculte în secret. Sursa: arhiva EVZ

Specialiștii au declarat că a apărut un nouă înșelăciune și că românii primesc „viruși" de tip malware pe smartphone-uri. Hackerii află datele oamenilor și îi lasă fără bani în cont în doar câteva minute.

Specialiștii în securitate informatică au anunțat că românii nu trebuie să nu acceseze linkurile suspecte pe care le primesc în social media sau prin SMS. Hackerii trimit „viruși" de tip malware pe telefoanele oamenilor și le fură datele personale.

Mai mulți români s-au trezit cu un mesaj prin care erau anunțați că s-a efectuat livrarea unui colet. Aceștia credeau că e vorba despre o firmă de curierat, nu despre o înșelăciune. Dacă linkul atașat este accesat, virusul pătrunde în sistemul de operare al dispozitivului, iar hackerii au acces la datele personale ale userilor. Ei aflau toate numerele de telefon din agendă, dar și alte parole importante.

Malware-ul este un termen abstract, care descrie o gamă largă de programe maliţioase. Include troiani, viermi, rootkits, ransomware, ameninţări cibernetice şi chiar programe cu potenţial nedorit (PUP). Malware-ul, de obicei, este instalat în sistem fără ştirea sau aprobarea utilizatorului, exploatând vulnerabilităţile din securitate. Doar programele anti-malware actualizate sunt capabile să îi prevină infiltrarea, scriu jurnaliștii specializați în securitate cibernetică.

Ne puteți urmări și pe Google News

O nouă escrocherie în România

Specialiștii au depistat și o altă metodă de fraudă prin intermediul SMS-urilor. Mai multe persoane au primit zilele acestea mesaje prin care li se cerea să-și deblocheze cardurile de debit de la Banca Transilvania. Clienții acestei bănci primeau prin intermediul SMS-urilor un link ce-i redirecționa către introducerea unor date personale și a unor date de pe carduri.

Românii rămâneau fără bani în doar câteva minute. Clienții nu trebuie să introducă date confidențiale, cum ar fi codul PIN al cardului. „Într-adevăr este vorba despre o tentativă de fraudă, noi nu vom cere niciodată datele personale ale cardului prin e-mail, SMS sau orice formă de mesaj în social media”, au transmis, în mediul online, reprezentanții BT.

Oamenii trebuie să fie atenți și la înșelăciunile de pe Facebook. Hackerii pot fura informații din cont fără să fie prinși.