Noapte albă la Parlament. Guvernul scapă de moțiune și obține instituirea stării de urgență

Noapte albă la Parlament. Guvernul scapă de moțiune și obține instituirea stării de urgențăPremierul Recean, la Parlament/ Sursa foto: deschide.md

Republica Moldova. Din data de 16 decembrie, Republica Moldova intră în stare de urgență. Regimul special a fost instituit în sectorul energetic, pentru o perioadă de 60 de zile. Inițiativa a fost prezentată în plenul Parlamentului de premierul Dorin Recean și a fost precedată de o moțiune de cenzură care, de altfel, a eșuat. Activitatea parlamentarilor s-a desfășurat mult după miezul nopții.

Starea de urgență, susținută de Parlament

Inițiativa legislativă de instituire a stării de urgență în domeniul energetic a fost prezentată prim-ministrul Dorin Recean. Conform premierului, Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Șeful Executivului a mai spus că decizia de a institui starea de urgență a fost luată pe fundalul riscurilor legate de o posibilă sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025.

„Ne confruntăm cu probleme majore, însă acestea nu au fost cauzate de noi - de Guvern sau de poporul nostru. Doar uniți vom depăși și această criză.  Să fim solidari cu cei mai vulnerabili, să fim solidari unii cu alții, solidari cu eforturile noastre ca țara să depășească problemele. Să renunțăm la populism și la acuzații care nu duc la soluții și să lucrăm cu responsabilitate pentru a proteja cetățenii și a ne asigura că mergem înainte. în ciuda problemelor pe care le avem, în curând se apropie sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, sărbători de iarnă care ne unesc familiile. Vă doresc tuturor ca acesta să fie ultimul an în care trăim lângă un război înfiorător, ultimul an în care ne simțim amenințați”, a spus premierul, în plenul Parlamentului.

Recean s-a adresat și opoziției parlamentare, care a criticat inițiativa.

„Să înțeleagă agenții Kremlinului și acei agenți care sunt în această sală: planul de destabilizare a Moldovei nu va reuși. Cetățenii vor vedea astăzi cine ține cu Kremlinul și cine ține cu poporul”, a replicat premierul.

Proiectul a fost votat de fracțiunea partidului de guvernământ PAS și a acumulat 56 de voturi pro. Astfel, din 16 ianuarie, Republica Moldova intră în stare de urgență.

Moțiunea de cenzură, respinsă

Procedura de vot a fost precedată de o moțiune de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. În moțiunea împotriva Guvernului, semnată de 26 de deputați și citită în plenul Parlamentului, BCS se arăta nemulțumit de activitatea Executivului.

Discuții au aprins spiritele în sala de ședințe.

„În loc să răspundă nevoilor stringente, Guvernul continuă să ofere măsuri temporare, agravând problemele. Fac apel la responsabilitatea fiecăruia dintre Dvs. de a susține această moțiune de cenzură. Cetățenii R. Moldova merită un guvern competent, care să contribuie la dezvoltarea țării și bunăstarea populației. Votul Dvs. de astăzi este votul pentru schimbare, pentru transparență, pentru viitor”, au declarat deputați din opoziție.

În replică, premierul a menționat că Guvernul știe cum să scoată țara din criză.

„Moldovenii de pe malul drept al Nistrului nu vor sta în frig și întuneric, pentru că avem rezerve de gaz pentru iarnă. Avem 93% din consumul asigurat pentru perioada rece. Guvernul a elaborat un plan de pregătire pentru sezonul de încălzire, aprobat prin hotărâre de guvern, care include 44 de măsuri menite să asigure securitatea energetică. Planul nostru include parteneriate puternice, mai ales cu Uniunea Europeană, Ucraina și România, care garantează stabilitatea și continuitatea livrării de energie”, a replicat Recean.

Moțiunea de cenzură a acumulat doar 18 voturi, cu 8 mai puțin decât numărul deputaților care au depus-o.