Putin, atac la Trump. Regiunea arctică, mărul discordiei
- Emanuel Nițulescu
- 28 martie 2025, 06:45

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a comentat joi declarațiile fostului președinte american Donald Trump privind posibila anexare a Groenlandei, sugerând că acestea trebuie tratate cu maximă seriozitate. Afirmațiile au fost făcute în cadrul unui discurs susținut la Forumul Internațional Arctic.
Planuri vechi, interese noi
Putin a avertizat că ideea preluării Groenlandei nu este o simplă excentricitate a administrației americane, ci o continuare a unor intenții istorice mai vechi. „Ar fi o gravă greșeală să credem că acestea sunt doar niște cuvinte excentrice ale noii administrații americane. Nu e nimic de genul acesta”, a afirmat liderul de la Kremlin.
Potrivit președintelui rus, astfel de idei nu sunt o noutate pentru Statele Unite. El a amintit că Washingtonul ar fi propus încă din 1860 anexarea Groenlandei și Islandei, inițiativă care a fost atunci respinsă de Congresul american. În opinia sa, această perspectivă reflectă un interes strategic constant pentru regiunea arctică, pe care SUA îl manifestă din punct de vedere geopolitic, militar și economic, arată AP News.
„Este evident că SUA vor continua să își promoveze interesele în Arctica”, a subliniat Putin. Totodată, el a adăugat că problema Groenlandei ține exclusiv de relația bilaterală dintre Statele Unite și Danemarca, dar și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea prezenței NATO în nordul îndepărtat.
Exercițiile NATO în Arctica stârnesc reacții la Moscova
În discursul său, președintele rus a abordat și intensificarea activităților militare ale Alianței Nord-Atlantice în regiunea arctică. El a precizat că statele membre NATO au organizat un număr tot mai mare de exerciții militare în zona polară, ceea ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor.
Putin a avertizat că Rusia nu va tolera niciun fel de provocare în regiune și a declarat că armata rusă va continua să se adapteze și să se modernizeze pentru a răspunde oricăror riscuri: „Numărul militarilor din Arctica va crește, iar noi vom dezvolta capacitățile noastre de apărare și infrastructura militară.”
Putin reorientează strategia economică rusă spre Arctica și Asia
Chiar dacă tonul general al discursului a fost unul ferm, liderul rus a lăsat loc și pentru un eventual dialog cu alte state implicate în regiunea arctică. El a sugerat că există potențial pentru colaborare, inclusiv cu unele țări occidentale: „Sunt încrezător că timpul pentru astfel de proiecte va veni, cu siguranță”, a declarat Putin.
Pe fondul sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a conflictului din Ucraina, Rusia caută să-și consolideze influența în Arctica. Președintele rus a indicat că Moscova intenționează să dezvolte comerțul prin ruta maritimă nordică, utilizând apele arctice pentru a facilita schimburile comerciale cu Asia.