Un medic cardiolog trage semnalul de alarmă. „Dublarea caloriilor crește riscul de infarct miocardic”

Un medic cardiolog trage semnalul de alarmă. „Dublarea caloriilor crește riscul de infarct miocardic” Sursa foto: Dreamstime.com

Medicul cardiolog Ruxandra Jurcuț a explicat că putem să creștem riscul de a face infarct dacă nu avem grijă la produsele pe care le consumăm. Caloriile din mâncare sunt principlaul lucru de care trebuie să ținem cont.

Ruxandra Jurcuț a explicat că odată cu apropierea Sărbătorilor de iarnă, medicii sunt nevoiți să ofere tot mai multe recomandări în privința produselor care sunt specifice pentru această perioadă. Medicul cardiolog a subliniat că pacienții trebuie să aibă grijă ce alimente vor avea pe masă și cât alcool vor bea. De asemenea, Jurcuț a punctat că aceste două lucruri sunt scăpate de sub control în perioada Crăciunului.

Acesta este și motivul pentru care medicii recomandă pacienților să facă un set de analize atât înainte de Crăciun, cât și după această perioadă. Medicul cardiolog a mai adăugat că doctorii se așteaptă ca lipidograma și valoarea glicemiei să înregistreze valori mai mari din cauza mâncărurilor grase și consumului de alcool.

Ruxandra Jurcuț: „Dublarea caloriilor crește riscul de infarct miocardic acut”

Jurcuț a mai precizat că excesele în privința produselor specifice sărbătorilor reprezintă un obicei românesc. De asemenea, ea a continuat prin a spune că toate valorile pe care românii încearcă să le țină sub control pe parcursul anului, o vor lua în direcția greșită în următoarea perioadă. Acest lucru înseamnă că efoturile făcute timp de un an vor fi în zadar.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a dovedit că dacă cineva consumă foarte multe calorii, dublul unor consumuri normale zilnice, crește și riscul de infarct miocardic acut, de agravare a insuficienței cardiace. Pentru că ce se întâmplă de fapt – foarte mare parte a fluxului de sânge se duce către circulația mezenterică, către circulația de care are nevoie tubul digestiv ca să digere. Ori asta înseamnă că inima, coronarele, creierul primesc mai puțin decât ar avea nevoie. Deci, cu siguranță, sunt și efecte dovedite negative”, mai spune cardiologul.

Sfaturile medicului pentru cardiaci

În ceea ce privește sfaturile pe care le are medicul pentru cei care care suferă de probleme cardiace, principala recomandare este prevenția. Jurcuț a punctat că aceasta ar trebuie să înceapă încă din copilărie. În plus, ea mai adăugat că plimbările în ritm alert pot reprezenta un adevărat ajutor pentru sănătatea cardio-vasculară.

„Ar fi ideal să existe o adevărată școală pentru sănătate pentru că numai așa lucrurile acestea vor deveni cu adevărat importante pentru adultul de mai târziu. Nu e un moft pe care ți-l dictează doctorii doar când te îmbolnăvești. Prevenția ar însemna în primul rând să nu capeți obiceiuri proaste, să nu fumezi, să nu mănânci gras, să ai o dietă cât mai sănătoasă. Se vorbește mult de dieta Mediteraneeană, o dietă săracă în grăsimi, în dulciuri concentrate în zaharuri rafinate și toate acestea ar trebui să fie de ajutor”, a mai spus Ruxandra Jurcuț, potrivit Doctorulzilei.ro.