Sistemul medical din România se confruntă cu o criză tot mai mare de personal. Care sunt spitalele de care fug medicii
- Andra Puiu
- 15 octombrie 2022, 07:44
Sistemul medical din România se confruntă de mai mulți ani cu o criză a medicilor. Cu toate acestea, în ultima perioadă, situația este din ce în ce mai alarmantă.
Lipsa medicilor forțează managerii de spitale să închidă secții și cu toată lumea știe că acest lucru este extrem e de grav pentru pacienți. În acest context, din păcate, românii vor ajunge în situația în care nu vor mai avea unde să meargă să se trateze. Situația pare să fie mai gravă ca niciodată.
Un exemplu în acest sens este Spitalul Județean din Brăila. Cadrele medicale evită cât de mult pot această instituție. În acest caz, bolnavii sunt cei care resimt cel mai puternic criza acută de personal. Cu toate că sunt oferite locuințe de serviciu medicilor care vin să lucreze în oraș, doctorii nu se înghesuie să ocupe locurile vacante. Dimpotrivă, sunt posturi scoase la concurs la care nu s-a prezentat nimeni.
Nici legislația nu ajută pentru atragerea medicilor
Reprezentanții spitalelor se plâng că nici legislația nu-i ajută să atragă personal medical în instituțiile de profil. Așadar, pacienţii care ajung în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Brăila au mărturisit că sunt nevoiți să aștepte chiar și zece ore, notează Antena 3 CNN.
Din păcate, însă, situația aceasta este la fel în multe alte unități medicale din țară și chiar și din București. Un alt caz este la Spitalul Județean de Urgență din Buzău. Secția de cardiologie a spitalului, cea mai mare din județ, a fost închisă pe 15 septembrie. Acest lucru s-a întâmplat timp de o săptămână pentru că unitatea a rămas fără medici specialiști în cardiologie.
Aici lucrau doi doctori, dar amândoi am demisionat. Zilnic, la spital ajung oameni cu afecțiuni cardiace. În același timp, la Botoşani e criză acută de pediatri. Un oraș din județ a rămas de mai bine de o lună fără medici pediatri. Așadar, părinții sunt obligați să facă naveta la spitalul Județean Mavromati. Unitatea medicală se află la 30 de kilometri distanță. Aceasta este singura modalitate pentru a-și trata copiii. Iar exemplele pot continua.