Un manuscris vechi de 1.600 de ani dezvăluie detalii despre copilăria lui Iisus

Un manuscris vechi de 1.600 de ani dezvăluie detalii despre copilăria lui Iisus Manuscris. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un manuscris vechi de 1.600 de ani, redactat pe un papirus din secolul IV sau V, a fost descifrat recent și s-a constatat că oferă informații despre copilăria lui Iisus Hristos.

Manuscrisul a fost păstrat într-o bibliotecă din Hamburg, Germania, timp de decenii, fiind considerat un document fără importanță. Acum, cei doi specialiști care l-au analizat susțin că ar fi una dintre cele mai vechi copii ale Evangheliei după Toma.

Detalii despre copilăria lui Iisus Hristos, cuprinse într-un manuscris de 1.600 de ani

Lajos Berkes, lector în teologie și unul dintre experții care au reușit descifrarea, a declarat că fragmentul de papirus prezintă un interes excepțional.

„Se credea că este o parte dintr-un document obișnuit, cum ar fi o scrisoare privată sau o listă de cumpărături, pentru că scrisul pare foarte neîngrijit. Prima dată am observat cuvântul Iisus în text.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apoi, comparând cu alte papirusuri digitalizate, l-am descifrat literă cu literă și am realizat că nu este tocmai un document uzual”, a mai spus acesta.

Fragmentul de papirus conține 13 rânduri scrise în greacă și provine din Egiptul antic târziu, o societate creștină la acea vreme.

Iisus hristos

IIsus Hristos. Sursa foto: arhiva EVZ

Manuscrisul relatează începutul poveștii „învierii vrăbiilor”. Totul face referire la un episod din copilăria lui Iisus Hristos în care el transformă 12 vrăbii modelate din lut în păsări vii.

Potrivit textului, Iisus, în vârstă de cinci ani, se juca lângă un pârâu curgător, modelând vrăbii din lut moale. Când tatăl său, Iosif, l-a mustrat, el a bătut din palme și a transformat figurinele de lut în păsări vii.

Povestirea, pusă sub semnul întrebării

Această relatare, considerată al doilea miracol al lui Iisus, este o componentă bine-cunoscută din Evanghelia după Toma.

Cu toate acestea, datorită scepticismului unor scriitori creștini timpurii cu privire la exactitatea sa, textul nu a fost inclus oficial în Biblie.

Se consideră că Evanghelia după Toma a fost scrisă pentru prima dată în secolul al II-lea.

Totuși, până în prezent, cel mai vechi exemplar cunoscut în limba greacă a acestui text datează din secolul al XI-lea. Fragmentul de papirus recent descifrat, ce ar conține date despre copilăria lui Iisus, este cu 600 de ani mai vechi decât acel document.

Biblie

Biblie. Sursa foto: pixabay.com

„Descoperirile noastre referitoare la această copie grecească târzie a lucrării confirmă evaluarea actuală că Evanghelia după Toma a fost scrisă inițial în limba greacă", a declarat Gabriel Nocchi Macedo, celălalt expert care a contribuit la decodificarea fragmentului de papirus, potrivit New York Post.