Evenimentul Zilei > EVZ Special > Un judecător din dosarul lui Dragnea s-a recuzat. Ce șanse are liderul PSD la eliberare condiționată
Un judecător din dosarul lui Dragnea s-a recuzat. Ce șanse are liderul PSD la eliberare condiționată

Un judecător din dosarul lui Dragnea s-a recuzat. Ce șanse are liderul PSD la eliberare condiționată

Judecătorul care trebuia să analizeze cerere de strămutare a unuia din dosarele pe care Liviu Dragnea le-a inițiat pentru eliberare condiționată a decis să se abțină.

Judecătorul a formulat cerere de abținere pe motiv de imparțialitate. Astfel, judecarea cererii de strămutare a fost amânată pentru data de 14 iunie, conform Antena 3.

Miercuri, 26 mai, Tribunalul București a stabilit termen de judecată pentru o altă cerere de eliberare condiționată a fostului lider al PSD. Liviu Dragnea este închis în Penitenciarul Rahova din data de 27 mai 2019. El a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.

Liviu Dragnea a solicitat strămutarea unuia din procesele sale privind eliberarea condiționată apreciind că judecătorii Tribunalului Bucureşti nu pot fi drepţi cu el, după ce au criticat modificarea legilor Justiţiei pe care a inițiat-o. În aceste condiții, a cerut judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti să-i strămute unul dintre dosare la o altă instanţă.

Tribunalul judecă recursul la cererea de eliberare

Liviu Dragnea va mai părăsi penitenciarul şi miercuri, 26 mai, dacă Tribunalul va admite recursul la decizia Judecătoriei Sector 5 care i-a respins cererea de eliberare condiţionată. La termenul trecut, judecătorii tribunalului au amânat dezbaterea pe cererea de eliberare condiționată din cauză că avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu nu s-a putut prezenta. Aceasta a invocat motive de natură medicală.

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat, pe 27 mai 2019, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Dragnea a ispăşit doi din cei trei ani şi jumătate de închisoare la Penitenciarul Rahova.

Judecătoria Sector 5 i-a respins cererea de eliberare

Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins ca neîntemeiată cererea de eliberare condiţionată pe care a depus-o Liviu Dragnea. Instanța a motivat decizia arătând că, deși a executat 2/3 din pedeapsă, necesar pentru a fi eliberat condiţionat, „din analiza situaţiei personale instanţa nu şi-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare”.

„Eliberarea petentului, prin simpla împlinire a fracţiei şi în contextul unui comportament civilizat – normal de altfel, ar fi de natură a avea un efect total opus. Evident, o astfel de măsură nu ar fi de natură a avea un efect descurajant, ba din contră, ar dovedi o lipsă de reacţie din partea statului faţă de cei care încalcă normele legale”, se arată în motivarea Judecătoriei Sectorului 5.

Fostul lider al PSD a atacat decizia cu recurs, iar procesul are termen miercuri, 26 mai la Tribunalul București.