Evenimentul Zilei > International > Un guvern a fost dat în judecată pentru răspândirea pandemiei în mai multe țări europene! Ce acuzații i se aduc
Un guvern a fost dat în judecată pentru răspândirea pandemiei în mai multe țări europene! Ce acuzații i se aduc

Un guvern a fost dat în judecată pentru răspândirea pandemiei în mai multe țări europene! Ce acuzații i se aduc

O organizaţie pentru protecţia consumatorului dintr-o țară UE a intentat patru procese civile guvernului acestuia, după ce într-o staţiune de schi au fost depistate cazuri de infecţie cu coronavirus, la începutul acestui an.

Focarul de infecţie cu coronavirus izbucnit în staţiunea montană Ischgl a fost cel mai mare din Austria şi a amplificat răspândirea coronavirusului la nivel european, după ce schiorii din 45 de țări au revenit în țările de origine infectați. Asociaţia privată pentru protecţia consumatorului VSV din Austria a declarat că autorităţile de la Viena au acţionat mult prea lent după apariţia primelor cazuri de COVID-19.

Guvernul austriac a declarat, însă, că a acţionat corespunzător situaţiei, mai ales că la acea vreme se ştiau foarte puţine lucruri despre coronavirus. Primul caz oficial descoperit în stațiunea de ski Ischgl a fost făcut public pe 7 martie, însă Autoritatea publică de sănătate a Austriei a precizat că, cel mai probabil, existau cazuri de coronavirus încă din 5 februarie.

Daunele cerute de organizație se ridică la 100.000 €. Peste 6.000 de persoane din diferite țări au fost de acord să fie parte a acțiunilor în justiție de anul viitor. Majoritatea provin din Germania, însă există și persoane din Austria, Marea Britanie și Statele Unite.

Reacție întârziată deliberat?

VSV i-a scris chiar și cancelarului Sebastian Kurz, apelând la acesta pentru a urgenta soluționarea cazului. Alexander Klauser, un avocat care îi reprezintă pe turiștii infectați cu Covid-19 în stațiunile montane austriece, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate miercuri, că autoritățile știau de existența infecțiilor încă din februarie.

„Pe 25 februarie, autoritățile au închis un hotel din Innsbruck deoarece unul dintre angajații acestuia a fost testat pozitiv, așadar autoritățile au reacționat imediat ce acest caz din capitala provinciei Tirol a devenit cunoscut. Însă nu au reacționat la cazurile ulterioare, deși existau dovezi că autorităților li s-au adus la cunoștință cazurile din Ishcgl și din alte stațiuni de ski din 3, 4 și 5 martie. Un grup de turiști din Islanda au fost testați pozitiv, iar guvernul islandez a raportat cazurile guvernului austriac încă din data de 5 martie”, potrivit BBC.