Un fost acționar al Rapidului, reținut de DIICOT alături de mai mulți interlopi. Cereau taxe de protecție de la investitorii imobiliari

Un fost acționar al Rapidului, reținut de DIICOT alături de mai mulți interlopi. Cereau taxe de protecție de la investitorii imobiliariRomânul care plănuia un atac terorist a fost reținut la Brașov. Ce spune DIICOT. Sursa foto. EVZ

Fostul acționar al clubului de fotbal Rapid București, Nicolae Cristescu, a fost reținut de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt anchetate fapte de cămătărie și șantaj.

Fostul acționar al Rapid, Nicolae Cristescu, a fost reținut, miercuri noapte de DIICOT, în dosarul în care procurorii de la crimă organizată fac cercetări privind fapte de camătă și șantaj. În acest caz a mai fost reținut și Eugen Preda, condamnat definitiv pentru orchestrarea furtului de arme de la Ciorogârla și interlopul Petre Geamănu.

Cei trei vor fi prezentați în fața unui judecător de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă, altături de alte șapte persoane care au ajutat gruparea de interlopi în executarea pretinselor fapte.

Reținerea lui Nicolae Cristescu și a celorlalți suspecți, vine după mai multe percheziții care s-au desfășurat, în cursul zilei de 11 august, la mai multe locații din București, Ilfov, Argeș, Dâmbovița și Ialomița. Cercetările se fac într-un dosar care vizează destructurarea unei grupări coordonate de liderul interlop Petre Ilie, zis Petre Geamănu.

În urma percheziţiilor efectuate în cauză au fost identificate şi ridicate sume de bani, arme, înscrisuri cu valoare probatorie, droguri de mare risc, dispozitive de stocare şi telefoane mobile.

Acuzațiile aduse lui Nicolae Cristescu

Nicolae Cristescu este suspectat că l-ar fi ajutat pe Petre Geamănu să se răzbune pe fratele său, Sandu Geamănu, după ce acesta a vorbit despre el în cadrul unui interviu pe un post de televiziune.

Petre Geamănu ar fi apelat la omul de afaceri care ar fi intervenit ca Sandu Geamănu, deținut la Penitenciarul din Giurgiu, să fie mutat la Arad. Astfel, acesta ar fi fost departe de familie și de cunoscuți.

De altfel, Sandu Geamănu a fost scos miercuri din închisoare și adus la București, pentru audieri.

Cum acționa gruparea lui Petre Gemănu

Procurorii DIICOT au reținut faptul că, în cursul anului 2018, după eliberarea din penitenciar a lui Petre Geamănu, acesta a reușit să pună pe picioare o grupare infracțională din care făcea parte anterior și a devenit liderul acesteia. Conform procurorilor, a atras noi membri și a consolidat relațiile cu persoane de notorietate din mediul infracțional. În acest fel, a reușit, spun procurprii să coordoneze colectarea de sume de bani cu titlu de „taxă de protecție” ori ca „amendă”.

Ancheta a stabilit că gruparea a acționat pentru constrângerea persoanelor care desfășurau activități imobiliare și care au evitat, de frică, să se adreseze poliției și parchetului. Astfel, membrii grupului infracțional își intimidau victimele și le reproșau faptul că au construit proiecte imobiliare fără să ceară acordul liderului grupului, Petre Geamănu. Pentru a fi lăsați să contruiască, acestora li se solicitau taxe de protecție sub pretextul compensării unor așa zise prejudicii.

Procurorii susțin că victimele erau amenințate direct sau prin intermediul unor apropiați care erau puși să transmită mesajele șefului grupului grupului infracţional.

În alte cazuri, membrii grupării urmăreau potențiala victimă sau locuința acesteia sau mergeau frecvent pe șantiere.

Acuzații de cămătărie

De asemenea, acționau și ca recuperatori de datorii, pentru anumite persoane care apelau la serviciile lor. Liderul și membrii grupării impuneau datornicilor, prin constrângere să-și plătească datoriilor și, totodată comisioane pentru recuperarea creanțelor.

Procurorii au mai stabilit, în acest context, că gruparea acorda împrumuturi cu camătă, iar persoanele  care nu-și puteau plăti datoriile erau amenințate cu violența.