Evenimentul Zilei > EVZ Special > Detaliile operațiunii în urmă căreia DIICOT a capturat cea mai mare cantitate de heroină. Traficanții au stat la cafea cu polițiștii
Detaliile operațiunii în urmă căreia DIICOT a capturat cea mai mare cantitate de heroină. Traficanții au stat la cafea cu polițiștii

Detaliile operațiunii în urmă căreia DIICOT a capturat cea mai mare cantitate de heroină. Traficanții au stat la cafea cu polițiștii

Unul dintre ofițerii implicați în operațiunea de capturarea a 1.452 de kilograme de heroină a dat detalii despre ampla operațiune la care s-a lucrat multe luni.

Săptămâna trecută, DIICOT a reușit să pună mâna pe o cantitate impresionantă de heroină, un record pentru țara noastră. În Portul Constanța au fost reținute 1.452 de kilograme din acest drog de mare risc. Stupefiantele veneau din Iran și ar fi trebuit să ajungă în vestul Europei. La această operațiune s-a lucrat multe luni, iar unul dintre ofițerii antidrog implicați a vorbit pentru Digi 24 despre această acțiune.

Cum a pus mâna DIICOT pe o cantitate impresionantă de heroină

Întrebat dacă dealerii au bănuit că sunt monitorizați, polițistul a spus: „Niciodată! S-a lucrat chirugical și profesionist. Operațiunea a fost una dintre cele mai complexe desfășurate de poliția română și de antidrog în această perioadă. A durat mai mult de un an de zile să ne dăm seama de membrii grupării și cum opera în spațiul european această grupare. Au făcut anumite teste să își dea seama cum reacționează membrii grupării când este o situație dificilă, să pună puzzle-ul într-o anumită formă.”

Rețeaua era vastă, formată din persoane de diferite naționalități, a mai precizat ofițerul antidrog. „Gruparea era destul de bine pusă la punct, cu membri diverși, cu diferite naționalități, acționa pe teritoriul Olandei, Belgiei, României, Bulgariei, aveau puncte de contact în Germania, Austria, Ungaria se descurcau destul de bine pentru introducerea cantităților de droguri.”

Traficanții vorbeau cu polițiștii fără să știe

Infractorii români se ocupau de partea de transport, intrarea heroinei în port și acoperirea drogurilor. „La volanul TIR-urilor care contau, în care erau drogurile, erau membrii grupării care erau dirijați, raportau la anumite intervale traseul pe care îl urmează, aveam suspiciuni că sunt monitorizate prin GPS de către grupare.

Membrii grupării, pe lângă că se feresc de organele legii, se feresc și de alte grupări. Au anumite metode pentru a contracara eventualele urmăriri. Mi-aduc aminte că unii colegi ai mei au fost atât de aproape încât au băut cafele împreună, fără să știe cu cine vorbesc. Au intervenit la momentul oportun și au putut să vadă legăturile pe care acea grupare o avea în acel stat”, a mai afirmat polițistul. În dosar au fost arestate 10 persoane.