Iranul minează criptomonede pe scară largă. Care este adevăratul scop

Iranul minează criptomonede pe scară largă. Care este adevăratul scop

Potrivit unui nou studiu, Iranul folosește minatul criptomonedelor  Bitcoin pentru a se sustrage de la sancțiunile asupra economiei sale impuse de SUA. Aproximativ 4,5 la sută din mineritul global Bitcoin are loc sub supravegherea regimului de la Teheran.

Firma de analiză blockchain Elliptic estimează că aproximativ 4,5 la sută din mineritul global Bitcoin are loc în Iran, permițând țării să câștige sute de milioane de dolari în criptomonede care pot fi folosite pentru „achiziționarea importurilor și ocolirea sancțiunilor”.

Minatul Bitcoin-ului pe scară largă

Sancțiunile aplicate de S.U.A.  au afectat grav sectorul bancar iranian și au împiedicat țara să exporte petrol, care reprezintă 70% din veniturile țării.

Bitcoin și alte criptomonede sunt create printr-un proces cunoscut sub numele de minat, în care computerele puternice concurează pentru a rezolva formule matematice complexe sau puzzle-uri. Procesul necesită cantități uriașe de electricitate.

„Iranul a recunoscut că minatul Bitcoin reprezintă o oportunitate atractivă pentru o economie afectată de sancțiuni, care suferă de o lipsă de numerar greu, dar cu un surplus de petrol și gaze naturale”, a spus Elliptic.

Industria de minat criptografică din Iran a crescut în ultimii ani, guvernul furnizând industriei energie electrică ieftină și a cerut vânzarea bitcoinilor extrași, băncii centrale, rfel.org.

În Iran rămâne valabilă ideea câștigului din cripto-minat

Energia ieftină a atras persoane care minează, din străinătate, în special din China, în Iran.

Iranul folosește minele criptografice pentru a plăti importul de mărfuri autorizate, a spus Elliptic.

„Cei care minează în Iran sunt plătiți direct în bitcoin, care pot fi apoi folosiți pentru a plăti importurile - permițând eludarea sancțiunilor asupra plăților prin instituțiile financiare iraniene", a spus compania din Londra.

Ideea câştigului din cripto-minat rămâne în continuare valabilă. La 12 ani de la apariţia bitcoin, tehnologia sistemelor descentralizate a evoluat foarte mult, vizând mai multe aspecte precum eficienţa energetică, scalabilitatea şi sustenabilitatea în timp prin autoguvernanţă.

Specialiștii spun că de când a apărut Bitcoin și de când au apărut alte monede virtuale, opiniile s-au împărțit în două: unii cred în importanța și în viitorul acestui tip de monedă, alții nu cred.Scepticii nu cred că este posibil ca într-un timp atât de scurt să se ajungă la o multiplicare de n ori a Bitcoin, care a plecat de la câțiva dolari și a ajuns la câteva zeci de mii de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News