Un an de captivitate in mainile Hamas

Un an de captivitate in mainile Hamas

Miscarea palestiniana Hamas a marcat ieri un an de la capturarea soldatului israelian Gilad Shalit prin difuzarea unui mesaj audio in care prizonierul cere guvernului israelian sa faca mai mult pentru eliberarea sa.

Este primul semn de viata de la caporalul Shalit in ultimele noua luni, insa, in mesaj, militarul afirma ca sanatatea sa se deterioreaza pe zi ce trece si are nevoie de o lunga spitalizare.

Soldatul, in varsta de 20 de ani, se identifica si transmite salutari familiei sale, precum si colegilor din armata. Cu un ton si o frazare ce sugereaza ca ar citi un text, Shalit isi exprima regretul fata de „lipsa de interes a guvernului israelian si a Tsahal (armata israeliana - n.r.), precum si fata de refuzul lor de a raspunde exigentelor Brigazilor Ezzedin al-Qassam”.

Initial, rapirea soldatului a fost revendicata de trei grupari palestiniene, insa el este practic in custodia Brigazilor Ezzedin al-Qassan, aripa armata a Hamas.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodata, Shalit reaminteste faptul ca a fost capturat in cadrul unei operatiuni militare in Fasia Gaza si ca ar fi de datoria autoritatilor sa se implice pentru a obtine eliberarea sa.

Pe parcursul zilei de ieri, mesajul a fost reluat de foarte multe ori de posturile israeliene de radio si televiziune. Reactiile nu au intarziat sa apara si au fost chiar in sensul urmarit de Hamas prin difuzarea inregistrarii.

Astfel, vicepremierul israelian Eli Yishai a cerut sa se poarte negocieri cu miscarea Hamas in vederea eliberarii lui Gilad Shalit. Hamas cere eliberarea unor detinuti palestinieni din inchisorile israeliene.

Batalia unui tata

Situatia actuala din Fasia Gaza este „o oportunitate” in vederea eliberarii lui Gilad Shalit, este de parere tatal soldatului, Noam, care de un an duce o campanie pentru a mentine acest caz in atentia opiniei publice.

„Noua situatie din Gaza ar trebui sa permita un schimb de prizonieri. Este in interesul palestinienilor, ca si al nostru”, a spus Noam Shalit, in cadrul unui miting organizat duminica la Ierusalim.

Totodata, el a criticat guvernul israelian si i-a cerut premierului Ehud Olmert sa lase locul cuiva care este in stare sa-si asume responsabilitatile.

Profitand de faptul ca Gilad are si cetatenie franceza, Noam Shalit a facut numeroase demersuri si pe langa guvernul de la Paris. De altfel, noul ministru francez de externe,  Bernard Kouchner, a facut apel sambata catre rapitori, cerandu-le sa puna capat acestui prizonierat, care „a durat deja prea mult”.